Je kind inschrijven voor de basisschool: wanneer begin je?

Peuter Japke Janneke Sybesma 10 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Zodra je kind vier is geworden, mag hij naar de basisschool. Maar hoe gaat het inschrijven voor een basisschool? Hoe vind je een geschikte? En wanneer begin je hiermee? We zetten het op een rijtje.

Vanaf een leeftijd van vier jaar mogen kinderen in Nederland naar school. De leerplicht gaat echter pas in wanneer een kind vijf jaar is geworden. Wanneer moet je dan beginnen met het vinden van een geschikte school?

Inschrijven basisschool

Een kind aanmelden bij een basisschool kan zodra hij of zij drie jaar oud is. In veel steden hanteren populaire scholen een wachtlijst. Dan wordt er gebruik gemaakt van een centrale aanmeldprocedure. Mochten er teveel aanmeldingen zijn, kan het zijn dat de school door middel van loting kinderen aan de school toewijst. Je maakt meer kans om ingeloot te worden als er al broertjes of zusjes op de school zitten.

Hoewel je dus pas vanaf het derde jaar jouw kind kunt inschrijven, betekent dat niet dat je daarvoor nog niet kunt beginnen met de oriëntatie. In Nederland zijn er ontzettend veel verschillende scholen. Neem dus zeker tijd om goed uit te zoeken welke school passend is bij jullie als ouders en bij jouw zoon of dochter.

Centraal loten

In sommige grote steden, zoals Amsterdam en Den Haag wordt er centraal geloot voor basisscholen. Als ouders mag je dan bijvoorbeeld een top 3 of 5 opgeven van de basisscholen die jouw voorkeur hebben en na een centrale loting krijg je te horen naar welke school jouw kind mag.

Basisschool kiezen

Natuurlijk is het heel belangrijk om goed te kijken wat voor soort onderwijs het beste past bij jouw kind. Luister hierin ook goed naar je gevoel als ouder. Verder zijn er ook andere zaken die belangrijk zijn wanneer je begint met het oriënteren op en inschrijven voor een basisschool.

De basisschool wordt hopelijk een plek waar je kind meerdere jaren heen zal gaan. Het is dus ook fijn als het een praktische plek is. Denk hierbij aan locatie, reistijd, verkeersveiligheid onderweg en de roostertijden. Daarnaast moet ook de sfeer op de school aanspreken. Voelt het gebouw goed aan? Hoe zijn de lokalen ingericht?

De meeste basisscholen bieden een rondleiding aan voor toekomstige leerlingen en hun ouders. Dit kan helpen om een goed beeld te krijgen van de basisschool. Hier kun je mee beginnen wanneer je kind twee jaar is. Op deze manier heb je nog voldoende tijd om een passende plek te vinden.

In 3 stappen de juiste basisschool kiezen voor je kind: zo doe je dat

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen