Oh oh, in dat leuke bamboe kinderservies blijken giftige stoffen te zitten!

Gezondheid Sophie Nortier 16 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Ai! Dacht je net zo lekker bezig te zijn met duurzaam bamboe in plaats van plastic, krijgen we dit bericht. Dus helaas, gooi het bamboe kinderservies maar in de bak, want er blijken giftige stoffen in te zitten.

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stelt dat serviesgoed van bamboe en melaminekunststof niet meer verkocht mag worden. Er blijkt namelijk te veel formaldehyde vrij te komen wanneer dit materiaal in contact komt met warmte…

Formaldehyde

Formaldehyde is een kleurloos gas dat kan zorgen voor irritatie van ogen, neus en keel, en soms ook hoofdpijn. Wanneer je er te veel van binnenkrijg kun je een overgevoeligheid voor formaldehyde ontwikkelen, wat astmaklachten kan verergeren of eczeem kan geven.

Met name voor baby’s en kleine kinderen zijn er risico’s vanwege hun lage lichaamsgewicht. En laat dat nou net de leeftijdsgroep zijn waar we die bordjes, bakjes en bekertjes voor gebruiken! Want ja, lekker handig onbreekbaar.

Weg met bamboe- en melaminekunststof servies?

Gelukkig blijkt wel dat het gezondheidsrisico direct verdwijnt wanneer je stopt met het gebruik van het servies.

“Heb jij dit servies in huis, bekijk dan van wat voor materiaal het is gemaakt. Servies van melamine kun je wel gebruiken voor koud of lauw eten. Laat warm eten eerst even afkoelen in de pan of op een stenen bord. Servies van melamine met bamboe of mais kun je beter helemaal niet gebruiken.” aldus Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij het Voedingscentrum.

Heb je het al gebruikt? Dan hoef je gelukkig niet direct zorgen te maken, zegt Van der Vossen ook. Ze geven namelijk adviezen uit voorzorg en deze stof is gelukkig pas in grote hoeveelheden schadelijk. Er zijn tot nu toe gelukkig geen aanwijzingen dat je er op de lange termijn nog klachten voor kunt ontwikkelen, als je direct stopt.

Rijstwafels en andere rijstproducten giftig voor kinderen?

Advies van het Voedingscentrum

Gelukkig kunnen we altijd bij het Voedingscentrum terecht voor hun adviezen over eten. En laten ze nu dit mooie lijstje hebben opgesteld over bamboeservies:

Een handig overzicht: dit is ongezonde voeding voor je peuter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme