Bang in het donker? Met deze 6 zinnen stel je jouw peuter gerust

Kinderen Lisa van den Akker 9 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Laten we eerlijk zijn, we zijn allemaal weleens bang geweest in het donker toch? Logisch dus dat veel kleine kinderen en peuters ook regelmatig bang zijn in het donker. Heeft jouw peuter er last van? Wij vertellen je hoe je hem of haar gerust kunt stellen.

Als het donker is lijken geluiden opeens extra hard, of lijkt het plotseling alsof je iets ziet bewegen. Herken je dat? Wij als volwassenen zijn gelukkig vaak in staat om deze waarnemingen te plaatsen of relativeren. We weten bijvoorbeeld dat er geen monsters bestaan.

Voor kinderen is dat echter lastiger. Bij hen loopt de fantasie en werkelijkheid nog wat meer door elkaar. Je kunt ze dus vertellen dat er geen monster onder het bed zit, maar ze zullen het niet zo snel volledig van je aannemen.

Zes zinnen voor als je peuter bang is in het donker

Als ouder is het niet perse jouw taak om alle angsten van je kind weg te nemen, maar je kunt ze wel geruststellen door antwoord te geven op hun vragen. Of door dingen voor ze te bevestigen en verklaren. Gebruik daarom deze zes zinnen als jouw peuter weer eens rechtop zit in zijn bed.

1. ‘Ik hoor alles’

Het klinkt zo misschien als een dreigement, maar als je tegen jouw peuter zegt dat je alles in huis hoort zal dat hem geruststellen. Bovendien is het ook nog eens waar. Veel moeders slapen namelijk licht en worden wakker van elk geluidje.

2. ‘Geef me een knuffel’

Even fysiek contact maken kan helpen om te ontspannen. In plaats van in te gaan op de frustratie en angst kun je daarom ook even lekker samen knuffelen.

3. ‘Laten we op onderzoek uit gaan’

Denkt je kind dat er een monster onder zijn bed zit? Of een heks in de kast? Ga samen even op onderzoek uit. Soms helpt het gewoon als je peuter even ziet dat er echt niets is om bang voor te zijn.

4. ‘Jij bent heel stoer’

Positieve affirmatie helpt ons brein om anders te denken. Dat betekent dat als je iets positiefs zegt tegen je kind dat hij of zij dat ook gaat geloven. Vertel je peuter daarom dat hij stoer is en dat hij de situatie aan kan.

5. ‘Je bent veilig bij me’

Je denkt misschien dat het logisch is, maar vertellen dat je kind veilig is bij jou is heel belangrijk. Laat je peuter weten dat jij alles doet om hem of haar te beschermen en veilig te houden.

6. ‘Vertel me meer…’

Het is goed om te weten waar de angst van je kind vandaag komt. Heeft je peuter misschien een enge film gezien? Of een verhaal opgevangen dat niet voor kinderoren was bedoeld? Als je weet waar de angst vandaan komt kun je het ook beter ontkrachten.

10 dingen om te doen als je kind bang in het donker is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme