Eindeloze strijd aan de eettafel? Dit is waarom je jouw kind met eten wilt laten spelen

Eten Demi de Boer 9 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Je staat je uiterste best te doen in de keuken voor een lekkere maaltijd, maar het enige dat je kind zegt is: “Bah! Vies!” Dus daar zit je dan, een eindeloze strijd te voeren met je kind over het leegeten van zijn bord. Soms is een hapje proeven zelfs al te veel gevraagd. Hoe ga je hiermee om?

In plaats van je kind te smeken om een hapje te proberen, kun je beter proberen de druk weg te nemen. Onderzoek toont aan dat je kind veilig nieuwe smaken en texturen kan ontdekken, als je je kind met eten laat spelen. Wat? Denk je nu misschien, want spelen met eten mag toch niet… Toch kan dit een echte game-changer zijn, omdat spelen en maaltijden samen worden gebracht zonder druk van ouders.

Hard werken

Eten blijkt een van de meest lastige dingen voor een kind om te leren. Om één keer te kunnen slikken, gebruiken we zesentwintig spieren, zes hersenzenuwen en alle vijf de zintuigen. Eten is dus eigenlijk best hard werken. Daarom kan een speels aspect helpen om deze gewoonte makkelijker te maken voor een kind.

Door het spelen te combineren met eten, kunnen kinderen vertrouwd raken aan nieuw eten, daarbij verminderd spelen ook angst en druk om te moeten eten. Ook kan het de nieuwsgierigheid van kinderen versterken.

Dit blijkt ook uit een onderzoek onder 62 kleuters, die werden verdeeld in drie groepen. De eerste groep deed een zintuigelijk spel met eetbare groenten en fruit, de tweede groep deed een zintuigelijk spel zonder eten en de derde groep keek naar foto’s van fruit en groenten. Hieruit bleek dat kinderen die met groeten en fruit speelden, uiteindelijk meer durfde te proeven en opaten.

Nieuwe aanpak

Om te zorgen dat je kind niet verhongert, er geen discussies ontstaan en je geen andere maaltijd hoeft te maken, is er gelukkig een oplossing. Vul het bord met een paar dingen die je kind herkent en voeg daarbij één of twee nieuwe etenswaren toe. Zo is je kind voor een deel al vertrouwd en kan hij de rest ontdekken. En dan is het eigenlijk heel simpel, wees niet bang voor vieze handen en laat je kind spelen en ontdekken.

Vanaf nu is niet langer een strijd aan de eettafel, door geen verwachtingen te hebben en je kind op zijn eigen tempo het eten te laten ontdekken. Daar hoort een beetje troep bij, dus probeer je kind te vrijheid te geven om zijn eten op te stapelen, op te rollen, te pletten of te pureren. Hierdoor raakt je kind vertrouwd aan nieuwe etenswaren en wekt het uiteindelijk de nieuwsgierigheid van je kind.

Geduld

We snappen dat het lastig is als je de vieze handen van jouw kind ziet, maar probeer niks schoon te maken totdat je kind klaar is met verkennen en spelen. Anders kun je alsnog zorgen voor een bepaalde spanning en stress aan tafel. Laat je kind vrij om te spelen, leren en eten, terwijl de rest van het gezin ook aan het eten is. Door tegelijk met je kind te eten, stimuleer je het leren en zorg je voor een langdurige, positieve relatie met eten. 

En we horen je denken: “Wat is er gebeurd met de tafelmanieren?” Dit is natuurlijk een belangrijke vaardigheid, maar dit komt met de tijd. Op jonge leeftijd is het belangrijker om je kind open te stellen voor verschillend eten en alle zintuigelijke ervaringen die hierbij komen kijken. One step at a time, die tafelmanieren komen later wel.

Studenten ontwikkelen magische eetborden waarmee je kind wél alles opeet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme