Studenten ontwikkelen magische eetborden waarmee je kind wél alles opeet

Nieuws Demi de Boer 8 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Eindeloze discussies aan de eettafel, omdat je kind zijn bord niet wilt leegeten? Levy van den Akker en haar medestudenten komen met een oplossing. Zij hebben een product ontwikkelt waar hopelijk veel ouders profijt van zullen hebben; een eetbord dat je kind zou moeten helpen bij het opeten van het avondeten. “Wij willen het vooral heel gezellig houden aan tafel.”

De Foodsie by Solvd eetborden zijn verkrijgbaar in de kleuren wit, blauw en rood. De borden hebben een vakje dat wordt afgesloten door een, met een illustratie bedrukt, klepje. Het is de bedoeling om in het vakje een beloning te doen, zodat je kind een verrassing én beloning krijgt voor het leegeten van zijn bord.

Foodsie by Sovld eetborden

Wij gingen met Levy in gesprek over hun gloednieuwe onderneming.

Hoe kwamen jullie bij het idee om een probleem voor kinderen op te lossen?

“Wij studeren Ondernemerschap & Retail Management en ons derde jaar staat helemaal in het teken van het opzetten van een onderneming. De opdracht was om een probleem te vinden en daar een oplossing bij te bedenken. Wij hebben toen in onze eigen omgeving rondgekeken welke problemen wij zagen. Al snel zagen wij dat kinderen moeite hebben met eten en de stress die het zowel het kind als de ouder oplevert.”

Waarom zou dit bord er wel voor zorgen dat kinderen hun eten opeten?

“Voor ons was het belangrijk dat het gezin het gezellig heeft aan tafel. Als ouders en kinderen elkaar heel de dag niet hebben gezien, dat het thuis aan de eettafel wel gezellig is. Die momenten worden steeds korter als een kind ouder wordt, omdat hij andere prioriteiten krijgt zoals vriendjes en sport. Ons bord heeft drie verschillende designs waarmee je spelenderwijs kan eten, door bijvoorbeeld je kind te vragen om de rode luchtballon te vinden. Alleen daarmee hopen wij al dat het gezelliger wordt aan tafel.

Daarbij hebben wij een beloningseffect toegevoegd, waardoor het kind wordt gestimuleerd om een gezonde portie van zijn eten op te eten. Het is wel belangrijk om te weten dat wij, bij Foodsie by Solvd, achter het vol-is-vol-principe staan. Dit wil zeggen dat wij vinden dat het kind niet meer hoeft te eten, dan hij op kan. Wij willen vooral de intrinsieke motivatie stimuleren en een bijdrage leveren aan gezond eetgedrag, ook voor de toekomst.”

Hoe zien jullie de beloningen voor je?

Dat laten wij een beetje aan de ouders over, maar wij stimuleren wel om het gezond te houden.Daarom raden we aan om er geen snoep in te doen en het hoeft ook niet iedere keer iets materialistisch te zijn. Ik ken ouders die werken met een stickerkaart, dan kun je er bijvoorbeeld een sticker in doen. Maar je kunt er ook iets in doen wat je kind erg lekker vindt, bijvoorbeeld een paar aardbeien.”

Hebben jullie het ontwerp van de borden zelf bedacht?

“Wij hebben het ontwerp van de borden zelf bedacht, maar we hebben ook gesproken met een aantal specialisten zoals ouders en pedagogen. Het is dus wel gevalideerd, maar het uiteindelijke ontwerp hebben wij zelf gemaakt.”

Is er een reden dat jullie voor witte, rode en blauwe borden hebben gekozen?

“Er was een bepaalde selectie van kleuren die we konden kiezen. Wij hebben voor deze kleuren gekozen omdat deze unisex zijn en wij konden hier leuke thema’s bij verzinnen. De illustraties hebben we samengesteld door een aantal plaatjes van internet samen te voegen. De klepjes zijn ook bij een andere levenancier geproduceerd en dus los van de borden gedrukt.”

Hebben jullie al veel reacties ontvangen van ouders die het bord hebben geprobeerd?

“Wij hebben de Foodsie by Solvd eetborden in onze eigen omgeving getest en daar werd heel positief gereageerd. Daarbij hebben wij de afgelopen twee weken de eerste borden de deur uitgestuurd, van deze ouders wachten wij eigenlijk nog op feedback. Wij hebben ook een aantal reacties gekregen van ouders die zeiden: ‘maar vol is toch vol’. Daar staan wij dus ook honderd procent achter. Het eetbord is zeker niet ontwikkelt om een kind helemaal vol te proppen.

Ook hebben we al veel ingevulde contactformulieren op de website. Dit zijn zowel ouders die erg enthousiast zijn om het te proberen als ouders met vragen over de eetborden.”

Gaan jullie nog verder uitbreiden met andere producten?

“Voorlopig willen we het even bij de eetborden houden, maar we sluiten niet uit dat wij in de toekomst andere problemen gaan aanpakken. Mochten we getipt worden of valt ons iets op, dan zullen wij daar zeker over nadenken.”

Wil je meer informatie over de Foodsie by Solvd eetborden? Neem hier een kijkje op hun website.

Samen eten met het hele gezin: ‘s ochtends of beter ‘s avonds?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme