Yoni-steam: hoe veilig is het stomen van je vagina nu écht?

Gezondheid Valéry de Voijs 8 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Wie de Kardashians een beetje volgt, zal de yoni-steam niet gemist hebben. Kourtney Kardashian probeert er namelijk alles aan te doen om haar vruchtbaarheid te bevorderen, en jawel: daar hoort volgens de realityster een ware yoni-steam bij.

Ook wanneer je een bloedhekel aan de Kardashians hebt, kun je bekend zijn met de zogenaamde yoni-steam. Maar wat doet deze steam nu eigenlijk, en hoe veilig is deze trendy behandeling nu écht?

Yoni-steam

Laten we even bij het begin beginnen. Een yoni-steam wordt namelijk ook wel V-steaming of vaginal steaming genoemd. Het betekent dus letterlijk: het stomen van je vagina. Sinds de behandeling in de aflevering The Kardashians voorbij is gekomen, lijkt de behandeling een trending topic.

Toch zal het je verbazen dat deze behandeling al duizenden jaren bestaat en in meerder culturen wordt toegepast. Je kunt zo’n stoombad zelf maken, of naar een professionele praktijk gaan. Waar en wanneer jij ook een yoni-steam probeert; je zult gehurkt boven een stoombad van heet water en kruiden (zoals onder andere kamille, peterselie, witte salie, pepermunt en paardenbloem) gaan zitten, terwijl de stoom dus – je raadt het al: je VGG verwarmt.

Waarom een yoni-steam?

Maar waarom zou je in godsnaam je VGG willen stomen? Ook daar hebben we een antwoord op. Een yoni-steam is niet alleen een fysieke handeling, maar het is ook nog eens erg meditatief. Door het stomen van je vagina zouden vrouwen meer in contact komen met het meest intieme en kwetsbaarste deel van hun lichaam: de geslachtsorganen. Andere voordelen kunnen zijn:

  • Ontspannend: de warme stoom kan down under ontspannend aanvoelen.
  • Goed voor ná de bevalling: dit onderzoek toont aan dat een yoni-steam zal helpen bij het herstellen van je baarmoeder. Daarbij zou de taille herstellen en aambeien verminderen.
  • Goed voor vruchtbaarheid: ervaringsdeskundigen geloven er heilig in dat zo’n yoni-steam bevordelijk zal zijn voor de vruchtbaarheid. De spirituele gedachte erachter is dat je je baarmoeder schoonmaakt en klaarstoomt (letterlijk) voor een baby.
  • Voor de menopauze: de yoni-steams worden ook gedaan door vrouwen die zich mentaal en fysiek willen voorbereiden op de menopauze.

Ook zou een yoni-steam goed zijn om je hormonen weer in balans te krijgen, en zou het kunnen werken tegen stress, depressie en hoofdpijn. Toch geeft gynaecoloog Dr. Talia Crawford aan dat deze voordelen niet wetenschappelijk bewezen zijn. Ze benadrukt daarbij dat de stoom enkel ‘toegang’ heeft tot je vagina; de stoom zal nooit je baarmoeder kunnen bereiken.

Hoe veilig is een yoni-steam?

Ook bij deze vraag vertrouwen we op de expertise van een gynaecoloog. Dr. Crawford raadt het nemen van een yoni-steam namelijk af. Het stomen van je vagina kan volgens haar zelfs gevaarlijk zijn. De huid van je vulva is namelijk erg kwetsbaar en kan door het stomen brandwonden oplopen. Daarbij kan de hoeveelheid geurende kruiden de pH-waarde van je vagina aantasten waardoor je een infectie kan oplopen. Daar heeft Crawford een punt, want zoals we weten is onze VGG een zelfreinigend orgaan, waar geen zeep of andere geurende middelen aan te pas hoeven komen. Niet heel erg bevordelijk voor je gezondheid dus. Wij houden het voorlopig maar gewoon op een warme douche. Net zo ontspannend als je het ons vraagt.

Disclaimer: Wij zijn een informatief platform en onze redacteuren hebben geen medische achtergrond. Ondanks dat wij schrijven over gezondheidsklachten en aandoeningen (gebaseerd op wetenschappelijke bronnen), kunnen wij geen adviezen geven met betrekking tot de gezondheid van onze lezers. Dus heb je vragen over je eigen gezondheid of die van je kind? Raadpleeg dan altijd de huisarts.

Je vagina gezond houden: hoe doe je dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme