Waarom je de kunstwerkjes van je kinderen wilt weggooien

Opvoeden Valéry de Voijs 9 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

De kunstwerkjes van je kind weggooien. Klinkt bruut, nietwaar? Toch zijn er ouders die erbij zweren. Volgens hen is het weggooien van de kunstwerkjes van je kinderen juist goed. En wel om deze redenen.

Door je mindset te veranderen zul je het weggooien niet (meer) als negatief gaan zien.

De kunstwerkjes van je kind weggooien

We hoeven jou niet te vertellen dat de meeste kids behoorlijk creatief zijn. Van kleurrijke tekeningen tot gedetailleerde kleiwerkjes; kinderen knutselen er aardig op los. Heel leuk dat zij zich zo amuseren, maar het wordt iets minder leuk als die kunstwerkjes de hele woonkamer in beslag nemen.

Op een gemiddelde doordeweekse dag zul je thuis een gehele kunstcollectie aantreffen. Pontificaal op het midden van je vloer. Het voelt bruut om die werkjes stoïcijns de vuilnisbak in te gooien. Toch kan dat weggooien juist goed zijn.

Je leert los te laten

Als er één ding is waar de meeste ouders tegenaan lopen is het loslaten van hun kinderen. Begrijpelijk. Loslaten kan mentaal enorm moeilijk zijn. Je kunt het je nu nog niet voorstellen, maar toch zal de dag eraan komen dat jij je kinderen mag loslaten. Wanneer je kinderen oud en wijs genoeg zijn zul je ze vol vertrouwen hun eigen pad op laten gaan. Klinkt moeilijk; is ook moeilijk. Vandaar dat jij jezelf wilt ‘trainen’ om dingen los te laten. Zo kun je heus een mooi plekje zoeken voor dat ene kleistuk, maar geef toe: het leeuwendeel van die tekeningen hoeven we niet te bewaren.

Je leert de kunstwerkjes te waarderen

Natuurlijk zullen er ook kunstwerkjes bij zitten die je wel graag wilt bewaren. Deze kunst leer je dan ook te waarderen. In plaats van alle tekeningen opgestapeld in een doos ver weg op zolder te bewaren, zul je nu één mooie tekening inlijsten en een leuk plekje geven. Schrijf er een datum of leeftijd bij en je hebt een kunstwerkje wat veel meer waarde heeft.

Het draait niet om het eindresultaat

Daarbij zul jij je kinderen leren dat de ervaring belangrijker is dan het eindresultaat. Die middag samen met verf kliederen leverde namelijk vast een hoop gezelligheid op. Het was een fijne ervaring die jullie voor altijd zullen koesteren en die quality time is dan ook belangrijker dan het eindresultaat.

Nu zeggen we natuurlijk niet dat je de tekeningen of kunstwerkjes niet kan waarderen. Natuurlijk mag een tekening best een week op de koelkast hangen, maar mogen ook leren dat het oké is om niet alles te bewaren. The bottom line is: weggooien en loslaten hoeft niet iets negatiefs of moeilijks te zijn.

Op deze manier leer jij je kind los te laten. 

8 vragen aan Fammes nieuwe columnist: Japke Janneke

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme