8 vragen aan Fammes nieuwe columnist: Japke Janneke

Nieuws Lisa van den Akker 9 jun 2022
Leestijd: 4 minuten

Ze is dol op hardlopen en wielrennen, werd bekend via Instagram én is moeder van zoontje Len. We hebben het over Fammes nieuwe columnist Japke Janneke Sybesma (31). In acht vragen stellen we haar graag aan je voor, zo leer je Japke Janneke alvast wat beter kennen. Vanaf volgende week lees je om de week op dinsdag een nieuwe column van haar op Famme. 

Famme stelde een aantal vragen over het moederschap aan onze nieuwe columnist Japke Janneke.

Voor de mensen die je niet kennen, wil je jezelf even voorstellen?

“Natuurlijk! Mijn naam is Japke, ik ben 31 jaar en woon samen met mijn vriend Kai en zoontje Len (geboren november 2021) in het centrum van Haarlem. Kai en ik hebben elkaar begin 2019 ontmoet via Tinder en zijn door corona vrij snel gaan samenwonen in zijn huurwoning in Amsterdam. Zo kwamen we erachter dat dit heel goed ging en we een huis wilden kopen. Uiteindelijk vonden we dat huis in Haarlem.

We hadden ook beiden altijd al een kinderwens. Vanwege mijn wisselende en soms uitblijvende menstruatie was ik bang dat het lang ging duren, maar uiteindelijk is het sneller gegaan dan ik had verwacht.”

Wat voor een moeder ben je?

“Een relaxte moeder denk ik, wat ik echt niet had verwacht, want ik ben best wel een controlfreak. Tijdens de zwangerschap vond ik het ook moeilijk om de controle los te laten.

Maar met Len ben ik best wel ontspannen merk ik. Van tevoren dacht ik dat heel erg bezig zou zijn met wat bijvoorbeeld de beste voeding is, maar dat is niet zo. Als hij vrolijk is, goed slaapt en goed groeit dan ben ik gewoon heel tevreden. Dus als Len blij is dan maakt het mij niet uit dat hij een vieze trui aan heeft. In dat soort dingen ben ik heel makkelijk.”

japke janneke

Hoe is de rolverdeling tussen jou en je vriend?

“We zijn echt een team en de verdeling is fiftyfifty, dat had ik ook niet zo verwacht. Ik dacht ergens dat het iets meer traditioneel zou zijn en dat ik als moeder het meeste zou moeten regelen, maar dat is niet zo. Dat vind ik heel fijn. Hij werkt vier dagen en heeft op vrijdag echt een dag voor Len, ook dat vinden we allebei belangrijk.”

Je hebt heel open geschreven over je postpartum psychose, waarom vond je het belangrijk om dat te delen?

“Vooral omdat ik er niet veel over kon vinden en ik kon me niet voorstellen dat ik de enige was die dit meemaakte. Daarom wilde ik het delen, om andere vrouwen te helpen en ze het gevoel te geven dat ze hier niet alleen in staan.

Maar ik vond het ook belangrijk omdat veel mensen zeiden: ‘Bij jou gaat het allemaal zo goed, Len is zo’n vrolijk jongetje.’ Terwijl dit tegelijkertijd speelde, dus ik wilde ook de realiteit laten zien.”

Heb je veel reacties gehad?

“Ja heel veel, van mensen die zich erin herkenden. Die bijvoorbeeld een postpartum depressie hadden gehad of een traumatische bevalling. Veel soortgelijke verhalen. Maar er waren ook wel mensen die zeiden: ‘Hoezo heb je dat niet meteen gezegd?’ Maar ja, als je er middenin zit ga je dat niet delen, dat is veel te heftig. Daar moet je eerst wel weer wat sterker voor zijn. Ik was in het begin ook bang dat het terug zou komen als ik erover zou praten. Dat was echt mijn angst.”

Wat is er voor je veranderd sinds je moeder bent?

“Je leven is wel heel anders opeens. Veel mooie dingen natuurlijk, ik voel veel extra liefde, maar ik merk wel dat ik meer moet plannen. Van tevoren weet je wel dat je niet meer zo flexibel zal zijn als je moeder bent, maar je voelt het pas écht als je een kind hebt. Dat ik bijvoorbeeld niet meer zomaar de deur uit kan lopen zonder te overleggen met mijn vriend. Of dat we niet meer spontaan met z’n tweetjes kunnen gaan fietsen. Daar moest ik wel even aan wennen.”

japke janneke

Hoe zit het met sporten sinds de bevalling?

“Zo’n zwangerschap en bevalling deden wel meer mijn lijf dan ik had gedacht. Ook die hormonen. Ze zeggen natuurlijk niet voor niets negen maanden op, negen maanden af. Daar moest ik in het begin wel rekening mee houden. Vooral luisteren naar je lichaam en kijken naar wat wel en wat er niet kan.

Voorheen was ik ook meer prestatiegericht, dat ik sneller wilde worden of ergens voor wilde trainen. Nu ben ik al blij als ik gewoon lekker een rondje heb kunnen hardlopen. Lekker de duinen in om even bij te tanken.”

Tot slot, waarom wil je graag columnist worden voor Famme?

“Ik merk dat ik als moeder tegen best veel dingen aanloop en ik vind het erg leuk om daar meer over te delen. Op mijn eigen Instagram deel ik daar ook weleens wat over, maar daar heb ik vooral sportieve volgers die niet per se op moeder- en babyverhalen zitten te wachten. Dus ik vind het leuk om nu op een plek te gaan schrijven waar vooral (aanstaande) moeders komen.”

Vanaf komende week lees je iedere dinsdag om de week een nieuwe column van Japke Janneke op Famme.

7 manieren om postpartum depressie te voorkomen of verminderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen