Laagterecord: dit jaar duizenden baby’s minder geboren

Zwanger Lise Steegmans 9 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

In Nederland is sprake van een geboortedip. In de afgelopen vier maanden zijn er in Nederland veel minder baby’s geboren dan in dezelfde periode in voorgaande jaren. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, met toelichting in het AD

Waarschijnlijk spelen de slechte economie en de krapte op de woningmarkt een belangrijke rol.

Geboortedip in Nederland

In de eerste vier maanden van dit jaar zijn er 53.000 baby’s geboren. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er bijna 57.000. Het verschil is opvallend, zeker als je kijkt naar de cijfers van 2015 tot 2019, licht socioloog Tanja Traag van het CBS toe aan het AD. Zo werd in 2018 het laagste aantal kinderen in tientallen jaren geboren, maar is het huidige aantal zelfs nog lager.

Coronaboom

In 2021 was er juist sprake van een geboortegolf, in de afgelopen tien jaar was het geboortecijfer niet zo hoog als vorig jaar. Dat komt mogelijk door de contactbeperkende maatregelen waardoor Nederlanders zich steeds meer zijn gaan richten op hun partners. “Mensen zijn toch wat meer teruggegeaan naar de kern van het gezin”, legt Theo Engelen, hoogleraar historische demografie aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, uit aan het AD. 

Slechte economie

Volgens de hoogleraar is het huidige laagterecord of geboortedip goed te verklaren. Wanneer er sprake is van een slechte economie is de neiging om je voort te planten, volgens Engelen, minder. ‘In tijden van crisis en ellende gaan de geboortecijfers doorgaans omlaag.’ Om die reden had de hoogleraar dan ook verwacht dat tijdens de pandemie een daling zou plaatsvinden, terwijl het tegenovergestelde gebeurde.

Ook speelt de krapte op de woningmarkt een mogelijke rol bij het laagterecord. “Mensen willen toch eerst zeker zijn dat ze een goede woonplek hebben waar ook ruimte is voor een baby”, legt Traag uit.

Tijdens de pandemie kende het seksleven van de Nederlander pieken en dalen. Uit onderzoek bleek dat ongeveer een kwart van de Nederlanders minder seks had tijdens de derde golf.

Is dit de échte reden waarom millennials op late leeftijd trouwen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme