Speelgoed voor open ended play: 5x leuke ideeën (én de voordelen)

Kinderen Valéry de Voijs 9 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Je hebt ze vast voorbij zien komen. Gekleurde houten regenbogen waar kinderen uren zoet mee kunnen zijn. Het kleurrijke speelgoed is vaak duurzaam, ziet er minimalistisch uit en heeft een belangrijke speelfunctie. Het speelgoed zou namelijk een ‘open eind’ hebben en daarom geschikt zijn voor open ended play. Alle voordelen (en leuke ideeën) van dit type speelgoed vind je hier.

Want jawel, naast de houten regenboog zijn er nog veel meer leuke opties.

Speelgoed voor open ended play

De naam zegt het al: bij open ended play is er geen gesloten einde, waardoor je kind tijdens het spelen alle kanten op kan. Het speelgoed ziet er eenvoudig en minimalistisch uit, en heeft meerdere voordelen.

1. Stimuleert fantasie

Door het minimalistische design van het speelgoed zul je er geen gezichtjes, patronen of andere specifieke kenmerken op terug vinden waardoor de fantasie en creativiteit van je kind enorm geprikkeld wordt.

2. Motorische ontwikkeling

Het speelgoed is niet alleen voordelig voor de mind, maar ook voor de fysieke ontwikkeling haalt je kind er voordeel uit. Die gekleurde stukken kunnen gebruikt worden als een parcours, maar je kind kan er ook overheen springen, op gaan staan of er met één been op balanceren.

3. Duurzaam

Een ander mega groot voordeel van open ended play speelgoed is de duurzaamheid. Dit speelgoed is namelijk gemakt van natuurlijke materialen. Ook gaat zo’n open ended play speelgoed lang mee. Je kind kan tijdens iedere fase van z’n ontwikkeling op een andere manier met het speelgoed aan de slag. Vandaag is dat houten autootje een brandweerauto, maar volgende week is het een schoolbus. Dat ligt er maar net aan waar je kind zin in heeft.

Leuke ideeën voor open ended play speelgoed

Naast die bekende regenboog zijn er nog tal van leuke mogelijkheden. Wij zetten de leukste op een rijtje.

Kabouterset

Een leuk voorbeeld van open ended play speelgoed zijn poppen met een neutrale gezichtsuitdrukking. Zo heb je deze leuke kabouter poppen in verschillende kleurtjes. Van hout uiteraard.

Bron: Grapat

Donuts

De ronde houten vormen zien er niet alleen kunstzinnig uit, maar zijn ook nog een heel leerzaam. Kids kunnen ermee stapelen, of rollen en zich er uren mee vermaken. Hoewel we nu stiekem enorme trek krijgen in een donut, zijn de donuts toch één van onze favorieten.

Bron: Papoose Toys

Sensory zand

Het voelt op het begin misschien even gek, het is zeker de moeite waard. Het kleverige goedje (ook wel kinetic sand genoemd) is onwijs goed voor de spierontwikkeling van je kind en is daarbij ook nog eens fijn voor je huishouden. In tegenstelling tot ‘echt’ zand, is dit zand in een handomdraai opgeruimd.

Stapelstenen

De stapelstenen van Stapelstein heb je gegarandeerd weleens voorbij zien komen. Kinderen vanaf 1 jaar kunnen zich (zowel binnen als buiten) vermaken met de ronde stapelstenen.

Bron: Stapelstein

Huis-, tuin- en keukenmateriaal

Naast deze opties kun je je kind natuurlijk ook laten spelen met huis-, tuin- en keukenmateriaal. Denk aan lege wc-rolletjes of pannen. Maar ook een pollepel, dozen of ander keukenmateriaal doen het altijd goed.

Toch niet zo’n fan van open ended play speelgoed? No problemo! Gesloten eind speelgoed heeft namelijk ook zo een aantal fraaie voordelen

6x dit speelgoed staat óók ontzettend mooi in je interieur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme