De ultieme lijst met statussymbolen voor ouders: welke musthaves heb jij in huis?

Kinderen Lise Steegmans 13 mei 2022
Leestijd: 6 minuten

Een beetje hippe ouder koopt kleertjes en speelgoed volgens de laatste trends. Én is bent bereid daar meer voor te betalen dan (theoretisch gezien) nodig is, want je kind is je pronkstuk. De items uit deze lijst zijn dé statussymbolen van nu, voor ouders én kind.

Als ouder wil je het beste voor je kind. Maar ‘het beste’ is een vrij ruim begrip. Wat is nou ‘het beste’ voor je kind? Wie op het schoolplein, op straat of op Instagram om zich heen kijkt, krijgt al snel een indruk van wat dat moet zijn.

Statussymbolen voor ouders

Je wil je kind een bepaalde sociale status meegeven, of in ieder geval doen nastreven.

1. Kinderwagen van Bug A Boo

Een kinderwagen van Bug A Boo staat al jaren bekend als de Rolls-Royce onder kinderwagens. Je betaalt er al snel meer dan 1200 euro voor. Hetzelfde geldt voor een kinderwagen van Dubatti en Joolz.

Wil je het helemaal bont maken? Dan geeft limited edition kinderwagen van Cybex je vleugels. Létterlijk. Deze kinderwagen kost bijna 2000 euro, maar dan heb je wel gouden vleugels die zijn ontworpen door Jeremy Scott.

2. Loopfietsje van Veloretti

Gelden loopfietsjes als de uitvinding van de eeuw? Misschien wel, want het maakt de wandeling naar de supermarkt met je peuter een stuk sneller. Maar dat moet dan wel een loopfietsje met twee of drie wielen van Veloretti zijn. Voor deze fietsjes betaal je 139 euro. Natuurlijk betaal je niet alleen voor de fiets. Je betaalt voor de bruin lederen handvatten en zadel – voor een chique hipster uitstraling, voor trendkleuren – warme aardetinten als legergroen, en voor design uit Amsterdam – het summum van de Randstad. Hallo statussymbool!

3. Tripp Trapp stoel van Stokke

Deze ‘stoel die met je meegroeit’ is de belichaming van klassiek Scandinavisch design. De Noorse ontwerper Peter Opsvik lanceerde de stoel in 1972 en sindsdien is dit item niet meer weg te denken uit Nederlandse items. De stoel staat voor kwaliteit, duurzaamheid en design. Kost dat? 229 euro. Een waar statussymbool.

4. Wobbel board

Heb je het over minimalistisch design en kinderen, dan mag het wobbel board niet ontbreken. Deze eyecatcher wil iedere ouder in zijn interieur, want hiermee laat je zien dat je je kind laat spelen met verantwoord, schermloos en creatief speelgoed. Een originele Wobbel haal je voor 139 euro in huis.

5. Co-sleeper van Bednest

Samen met je pasgeboren baby in slaap vallen zonder risico. Dat is het succes van de co-sleeper, een minibedje dat je naast je eigen hoofdeinde kunt zetten. Zo kun je uren staren naar je ukkepukje. Dat klinkt heel idyllisch, maar eerlijk, welke kersverse moeder is fit genoeg om uren wakker te blijven en naar haar baby te staren? Ach, daar gaat het niet om. Koop je een Bednest, dan koop je een lust voor het oog, een droom en ‘het allerbeste voor jouw kindje’ in de eerste maanden. Dat staat op de website en zeg nou eerlijk, dat is dit statussymbool van 499 euro wel waard toch?

6. Knuffel van Senger Naturwelt

En nu we het toch over kinderbedjes hebben. Wanneer je kindje niet meer in de co-sleeper slaapt, maar in zijn eigen bedje, moet het daar natuurlijk wel knus en gezellig zijn. Een beetje hippe en bewuste ouder kiest daarom voor de knuffeldieren van Senger. Niets geen felgkleurde pluche uit een fabriek in China. Maar beren, zwanen en eenden in neutrale kleuren. Verkrijgbaar vanaf 75 euro, handgemaakt in Duitsland met duurzame materialen.

7. Knuffel van Moonie

Heeft je kindje moeite met in slaap vallen? De prachtige, klassieke humming beren van Moonie à 57 euro zijn dan de kers op de taart in de kinderkamer. Deze beertjes zijn snoezig, hebben een lampje en laten een rustgevende hartslag horen als je kindje huilend wakker wordt.

8. Houten regenboog van Grimms

De houten regenboog van Grimms komt uit dezelfde antroposifische hoek als het wobbel board. Dit item is een eyecatcher voor je interieur en qua creativiteit erg uitdagend voor je kinderen. Of zijn de boogjes juist een creatieve uitdager voor volwassenen…? Wie zal het zeggen. Voor 69,95 is ‘ie voor jou, mama of papa.

9. Een luiertas van Studio Noos

Geen zakken, geen vakken. Geen rits, geen sluiting. Een simpeler design dan de luiertas van Studio Noos ga je niet vinden. Er was een tijd dat mensen, zoals mijn moeder, een vergelijkbare tas in een uurtje naaiden met de naaimachine. Nu betaal je er 54,95 voor. Maar dan heb je wel dé luiertas van het moment, in een trendy kleur, zachte teddystof of hip printje. Ben je helemaal de betrokken ouder, dan geef je je kindje een rugzakje van Studio Noos met zijn naam erop. Twinning!

10. Houten speelbak van Grapat

Nog zoiets dat mijn vader vroeger binnen een half uurtje in elkaar timmerde in de tuinschuur: een speelbak. Dat is trouwens niet waar, ik werd gewoon in de tuin gezet en moest het maar uitzoeken. Nu bestaat er kinetisch zand en lees je over speelmethodes als open ended play en sensory play. Dan is dit statussymbool, ahum, speelbak voor 48 euro een must. 

11. Bodywarmer van Alwero

Ze komen in landelijke kleuren als bruin, beige en English tea. Maar ook in modekleuren als lila en zalm. Ze zijn warm, praktisch, heel erg leuk en ‘maar’ 41 euro. We hebben het over de bodywarmers van Alwero, die je overal makkelijk overheen kunt dragen. Echt iets voor de bohemian mama die graag met haar kinderen in de natuur is.

12. Schoenen van Donsje

De schoenen van Donsje, wie kent ze niet? Dit statussymbool is onder meer te herkennen aan de lieve dierensnoet op de neus van de schoen. Je betaalt al snel 109 euro voor deze schoentjes, maar dan heb je wel een rubberen zool, die ondersteuning biedt, verhuld in leer voor een prachtige look. Plus, verstelbare klittenband. Je voelt ‘m al aankomen: modieus design én kwaliteit. Het beste voor je kind, jawel.

13. Keukentje van Woodchuck

Liefhebbers van houten speelgoed en design, die investeren naast alle hierboven genoemde items ook in een keukentje van Woodchuck. Je betaalt er 498 euro voor, maar dan heeft je keukenprins- of -prinses wel een tweepitsfornuis, een oven, een kast, een rek en een plek om een vaasje te plaatsen. Oh, en het heeft een afneembare gootsteen, kraan en een twee designplankjes om borden, bestek en ander kookgerei op te plaatsen. Iemand nog wat kaviaar?

14. Artipoppe

Last, but zeker not least. Is de draagzak van van Artipoppe. Wil je namelijk écht shinen op straat, dan doe je dat natuurlijk met een draagzak van minimaal 350 euro. Niet duur genoeg? Geen punt, ze zijn er ook voor 500, 800 en zelfs 3000 euro. Ja je leest het goed, daar zou je kind op z’n achttiende verjaardag ook een autootje van kunnen kopen. Just saying…

Als je alle items uit bovenstaande lijst bij elkaar optelt, kom je uit op een schamele 3508,95 euro. Wil je weten wat een kind gemiddeld kost tijdens het eerste jaar? Dat lees je hier. Niet schrikken!

Na het wobbel board is nu de Pikler driehoek de hippe musthave voor kinderen (en voor ouders)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme