Dit kost een baby in het eerste jaar (niet schrikken!)

Kinderen Laurien Bleeker 13 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Have kids they said, it will be fun they said… En fun is het zeker, maar duur ook. Een baby kost in het eerste jaar al heel veel geld en de kosten lopen dus enorm op wanneer je aan kinderen begint. Of je geld vliegt je portemonnee uit omdat je andere kosten dan anders maakt.

We zetten alles voor je op een rij.

Dit kost een baby in het eerste jaar

Natuurlijk ga je extra kosten maken als je zwanger bent. Denk alleen maar aan luiers: die zijn niet goedkoop: bijna 40 euro per maand. Verder heb je ook een kinderwagen en een Maxi Cosi nodig. Een voor de babykamer een ledikantje met matras en hoeslakentjes (meerdere is fijn, want er wordt nogal wat op gespuugd). Rompers en kleding, verzorgingsspullen zoals een thermometer en billendoekjes. Een commode is handig, net als een box en eventueel flessen en speentjes. En dit zijn alleen nog maar de ‘zichtbare’ kosten, maar wat dacht je van de energierekening met al die wasjes die je dagelijks gaat draaien. Of de kinderopvang wanneer je weer gaat werken.

Voor de babykamer ben je gemiddeld zo’n 375 euro kwijt. Voor babykleding is dit het eerste jaar 140,50 euro en voor verzorgingsproducten 181,60 euro. Een kinderwagen kost al gauw ruim 500 euro en een kinderstoel 55 euro.

Kosten van de babyuitzet in het eerste jaar

Een kinderstoel is handig om te hebben in het eerste jaar, net als een autostoel als je een auto hebt en/of een fietsstoeltje als je regelmatig met je kleintje gaat fietsen. Ook wil je misschien wat speelgoed aanbieden aan je kindje. En op een gegeven moment gaat je mini hapjes eten, ook daar komen kosten bij kijken. Af en toe wil heb je misschien even een oppas nodig, daarvoor betaal je al snel minimaal 4 euro per uur.

Natuurlijk kan je op veel dingen besparen, toch is onderzocht dat een baby in het eerste jaar zo’n 17 procent van je netto inkomen kost. Heb je een jaarinkomen van 30.000 euro netto, dan gaat daarvan dus ruim 5000 euro naar de allerkleinste uit het gezin.

Kosten die je terug krijgt

Gelukkig ontvang je ook wat van de kosten die je maakt terug. Zo krijg je per kwartaal 230,69 euro per kind aan kinderbijslag en ontvang je maandelijks kinderopvangtoeslag wanneer je kind naar de opvang gaat. Ook kan je op de babyuitzet flink besparen door tweedehands te shoppen. En misschien krijg je wel speelgoed en babykleding van vrienden of familie. Kleertjes die te klein zijn geworden kan je weer verkopen of bewaren voor een volgend kindje. Door slim om te gaan met uitgaven en aankopen, kan je toch een beetje besparen, maar het feit blijft dat kinderen best duur zijn.

Iedere week vragen wij een ouder wat zij kwijt waren aan hun babyuitzet in de rubriek: ‘De babyuitzet van…’ Hier vind je alle eerdere edities terug.

De babyuitzet van Mijke: ‘Onze geweldige kinderwagen kostte 70 euro’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme