Lise Steegmans
Lise Steegmans Gezondheid 13 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Vijf keer zoveel kinderen tussen nul en vier jaar krijgen waterpokken na wegvallen coronaregels

Sinds begin van dit jaar kregen vier tot vijf keer zoveel kinderen tussen nul en vier jaar waterpokken, in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden. Ook bij kinderen van vijf tot vijftien jaar komt de kinderziekte twee keer zo vaak voor. Mogelijk is er een verband tussen de stijging van waterpokken en corona.

Dat blijkt uit huisartsgegevens, onderzocht door onderzoeksinstituut Nivel.

Stijging waterpokken na corona

De kinderziekte speelde in de laatste maanden van 2021 weer op en dit zette door in de eerste maanden van dit jaar. Dat terwijl huisartsen de afgelopen twee jaar zeer weinig gevallen van waterpokken zagen. Onderzoeksinstituut Nivel spreekt daarom van een mogelijk “inhaaleffect”. Vanwege de gesloten scholen en de anderhalvemetermaatregel konden besmettelijke ziektes, zoals de waterpokken, zich nauwelijks verspreiden.

RS-virus

Nu de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus zijn losgelaten is er weer een toename te zien van infectieziekten zoals waterpokken, iets dat eerder werd geconstateerd bij de plotselinge uitbraak van RS-virusinfecties.

Waterpokken per 100.000 inwoners

Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn onderzoekt wekelijks de actuele cijfers over het optreden van plotselinge veranderingen in ziektepatronen, met name infectieziekten. Dit doet het onderzoeksbureau op basis van geanonimiseerde gegevens over verleende zorg van zo’n 390 huisartsenpraktijken. Hieruit blijkt dat per 100.000 inwoners wekelijks zo’n 15o kinderen met waterpokken zijn vastgesteld.

Waarschijnlijk is dit cijfer hoger, aangezien veel ouders hun kinderen laten uitzieken zonder dat daar een huisarts aan te pas komt.

Kinderziekte waterpokken

Waterpokken kun je herkennen aan rode vlekjes op de huid van je kind. Vaak rond het gezicht, in de nek of achter de oren als eerste. En al snel zit je kind onder de rode vlekjes en blaasjes.

Wanneer je kind het krijgt is niet te voorspellen, maar heerst het op de opvang of in de klas, dan is de kans groot dat jouw mini ook besmet raakt. Hoe erg het bij je kind zal zijn, is ook niet met zekerheid te zeggen: bij elk kind uit dit virus zich anders, in meer of mindere mate.

Wil je weten wat je kunt doen bij waterpokken? En wat juist niet…? Je leest er hier alles over

19 x feiten en fabels over waterpokken die je wilt weten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme