4 dingen die door je heen gaan als je nét zwanger bent

Zwanger Gina Koninkx 13 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

Vol ongeloof sta je in de badkamer uren naar een positieve test te staren. Je doet er nog een en nóg een om toch echt tot de conclusie te komen dat je zwanger bent. Die eerste uren en dagen na deze ontdekking gaat er van alles door je heen. Na een paar dagen kan het eindelijk een beetje landen. Als je net zwanger bent, draaien je hersenen overuren.

De eerste dagen na het grote nieuws vliegen voorbij. Na het installeren van verschillende apps en het uitpluizen van websites over ouderschap dringt het tot je door wat jullie allemaal te wachten staat. Van het vinden van een verloskundige praktijk tot het maken van de eerste echo, het bedenken van een babynaam en het inrichten van de kamer. Allemaal stap voor stap natuurlijk.

Dingen die door je heen gaan als je net zwanger bent

De eerste dagen staat je leven volledig op de kop. Er gaat van alles door je heen, waaronder:

1. Is dit al een buik?

Of je er nou vroeg bij bent of al een aantal weken zwanger bent, je legt direct allerlei linkjes met lichamelijke veranderingen want deze kunnen al erg vroeg in de zwangerschap optreden. Je kan met 4 weken al zichtbaar een opgezette buik zien. Dat zijn zowel niet je baarmoeder als het embryo, maar je darmen die trager werken door de zwangerschap. Maar toch… keer op keer wandel je in huis langs de spiegel om te kijken of dit dan toch echt al je zwangerschapsbuikje is.

2. Hoe gaan we dit grote nieuws delen en wanneer?

Als je zwanger bent, is je partner vaak de eerste die daarvan op de hoogte is. De meesten kiezen ervoor dat voorlopig nog even niet met (al te veel) anderen te delen. Maar toch denk je hier direct over na: hoe gaan jullie het iedereen vertellen. Je wilt er natuurlijk een speciaal moment van maken en het is maar wat leuk daar samen over na te denken. Je vindt het zelfs niet erg daar ‘s nachts van wakker te liggen en alle mogelijke scenario’s door je hoofd te laten gaan.

3. Wat moet ik nú al regelen?

Bij een positieve zwangerschapstest vragen veel vrouwen zich meteen af: wat nu? Gelukkig hoef je je daar niet meteen zorgen om te maken. Veel vrouwen melden het in ieder geval even bij hun huisarts, soms gaan ze op consult maar dit is niet altijd nodig. Je kan zelf op zoek gaan naar een verloskundige praktijk waar je je goed bij voelt. De eerste afspraak zal tussen de 7e en 10e week van je zwangerschap plaatsvinden. Vanaf daar gaat het balletje pas écht rollen.

4. Net zwanger, maar ik heb nog gedronken. Wat nu?

Hoewel sommige vrouwen hun dieet al aanpassen als ze een kinderwens hebben, doet niet iedereen dat. Zo drinken de meeste vrouwen nog gewoon een glaasje alcohol als ze nog niet zwanger zijn, maar wel zwanger willen worden. Dat betekent ook dat het zo kan zijn dat je nog alcohol hebt gedronken op het moment dat je nét zwanger bent geworden. Gelukkig hoef je je niet veel zorgen te maken als je in de eerste paar weken van je zwangerschap nog wat wijntjes hebt gedronken (omdat je niet wist dat je zwanger was).

In de eerste paar weken is er nog een placenta, wat betekent dat er ook nog geen direct bloedcontact is tussen jou en de foetus. Uiteraard geldt wel: stop direct met het drinken van alcohol als je weet dat je zwanger bent. Eerder stoppen, dus ook als je nog niet zwanger bent, is uiteraard altijd beter.

Ook mag je veel dingen niet meer eten tijdens de zwangerschap. Het is daarom slim de ZwangerHap app van het Voedingscentrum te installeren op je telefoon zodra je weet dat je zwanger bent. Zo kun je alles checken en weet je zeker dat je zo gezond mogelijk eet en drinkt voor jou en je baby.

Zó herkenbaar! Dit gaat er allemaal door je koppie als je niet kan slapen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme