Ben je zwanger? Dit staat je te wachten op de eerste afspraak bij de verloskundige

Kinderen Laurien Bleeker 4 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Yes, je bent zwanger! Er groeit een mini-mensje in je buik en dat is iets om trots op te zijn. Er staat je ook heel wat te wachten als je zwanger bent en de verloskundige begeleid je tijdens en na je zwangerschap. Plan daarom een eerste afspraak bij een verloskundigenpraktijk die voor jou goed voelt, zodra je weet dat je zwanger bent.

Staat je eerste afspraak bij de verloskundige gepland? Dit kan je verwachten.

Intakegesprek

Voor de eerste afspraak bel je de verloskundige. Zij zal je vragen wanneer de eerste dag van je laatste menstruatie was, zo kan ze berekenen hoe lang je op dit moment zwanger bent. De eerste afspraak vindt meestal plaats als je ongeveer acht tot tien weken zwanger bent. Dit is een intakegesprek van ongeveer driekwartier om kennis te maken met elkaar. Ook zal de verloskundige je een aantal vragen stellen en veel informatie geven over het verloop van je zwangerschap. Natuurlijk mag jij ook al je vragen op tafel leggen (tip: schrijf ze op en neem ze mee, zodat je niets vergeet te vragen).

Neem je partner of de vader van het kindje mee als daar de mogelijkheid voor is, want ook aan hem zullen vragen worden gesteld.

Deze vragen zullen je gesteld worden

De verloskundige wil een heleboel van jou en de vader te weten komen, denk bijvoorbeeld aan erfelijke ziektes. Dit is belangrijke informatie om te weten voor de verloskundige. Bereid je daarom voor op de volgende soort vragen.

  • Vragen over je algemene gezondheid (gebruik je medicijnen)
  • Vragen over je levensstijl (wel of geen roker, drink je alcohol)
  • Vragen over je medische geschiedenis (heb je waterpokken gehad, ben je wel eens bij een psycholoog geweest)
  • Vragen over aangeboren afwijkingen of erfelijke ziektes in je familie of in de familie van de vader van het kindje
  • Vragen over eventuele eerdere zwangerschappen, miskramen of een abortus
  • Vragen over je menstruatie en cyclus
  • Vragen over het soort werk dat je doet

Bloeddruk meten en bloedonderzoek

Bij elke afspraak bij de verloskundige wordt je bloeddruk gemeten en bijgehouden, dus ook bij het intakegesprek. Je bloeddruk mag niet te hoog of te laat zijn, dus daarom wordt dit goed in de gaten gehouden. Ook wordt een afspraak ingepland voor een bloedonderzoek. Hierbij wordt gekeken naar welke bloedgroep je hebt, je ijzergehalte, glucose, infectieziekten en antistoffen tegen rode bloedcellen. Dit is nodig om een gezonde zwangerschap te behouden.

Afspraak voor een eerste echo

Meestal wordt al als je de verloskundige belt, meteen een afspraak voor een eerste echo gemaakt. Soms kan er in de praktijk zelf een echo gemaakt worden, dan kan je dus je mini baby zien en een kloppend hartje. Een van de mooiste momenten tijdens je zwangerschap. Tijdens deze termijnecho wordt meteen je uitgerekende datum berekend, dit kan heel precies aan de hand van de groei van je baby.

Eventueel afspraak voor een NIPT test

Er wordt je tijdens deze afspraak ook gevraagd of je de NIPT test wilt doen. Dit betekent niet-invasieve prenatale test en hierbij wordt bloed geprikt bij je, dat wordt onderzocht op chromosoomafwijkingen. Zo kan samen met de 20-weken echo worden bepaald of er aanwijzingen zijn dat je ongeboren kindje het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Is dit zo, dan begeleid je verloskundige je hier verder in.

Vergeet dit niet mee te nemen

Tijdens je eerste afspraak bij de verloskundige neem je altijd je legitimatiebewijs en je verzekeringspasje mee.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme