Lange afstandsrelatie? Zo zorg je ervoor dat het werkt voor jullie allebei

Relatie Gina Koninkx 4 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Voor de een werkt het absoluut niet, voor de ander juist wel: een lange afstandsrelatie. Hoe dan ook is het een keuze die moet werken voor zowel jou als je partner. Daar komen verschillende dingen bij kijken, zoals persoonlijke eigenschappen die handig zijn om te bezitten, die ervoor zorgen dat er geen problemen ontstaan. Welke vijf dingen dat zijn, lees je hier.

Wellicht is op dit moment de afstand te groot om te overbruggen, of hebben jullie beiden kids en zijn jullie er nog niet aan toe om samen te wonen. Een lange afstandsrelatie kan op zo’n moment de juiste oplossing zijn, maar daar zullen jullie beiden wel wat moeite voor moeten doen.

Lange afstandsrelatie: zo werkt het

Een lange afstandsrelatie werkt niet vanzelf, je zult er misschien juist wel wat meer moeite voor moeten doen. Dat kan zijn door elkaar iedere dag te bellen maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Deze vijf dingen zijn namelijk onmisbaar als jullie elkaar lief hebben op (grote) afstand.

1. Jullie communiceren goed met elkaar

Essentieel is het om goed met elkaar te communiceren. Omdat jullie elkaar niet (dagelijks) zien in levende lijve, zullen jullie het vooral moeten hebben van contact via appjes, telefoontjes en FaceTime-gesprekken. Als jullie ruzie hebben op afstand is het heel makkelijk om je telefoon weg te leggen en de ander te negeren, maar dat is zo’n beetje de slechtste reactie op zo’n moment.

Het is belangrijk dat jullie, ook als er ruzie is, met elkaar blijven praten. Anders wordt het probleem misschien wel veel groter dan het is. Blijf allebei volwassen reageren in dit soort situaties. Je kunt best even weglopen als het te veel wordt maar laat je FaceTime dan aanstaan en kom later de kamer weer ingelopen. Je kunt bijvoorbeeld ook afspreken om even op te hangen en over een halfuur opnieuw met elkaar te bellen om de dingen uit te spreken.

2. Jullie plannen alles vooruit

Naast het communiceren, is het ook belangrijk dat jullie ruim op tijd jullie afspraken inplannen. Als jullie echt ver weg van elkaar wonen (zelfs het buitenland) is het goed om van te voren al voor een halfjaar de data af te spreken wanneer jullie elkaar zullen zien en eventueel al trein- of vliegtickets te boeken.

Ook als jullie allebei in Nederland wonen en het dus relatief makkelijker is om elkaar te zien, is het belangrijk dat jullie een schema hebben. Zo voorkom je dat jullie elkaar onnodig lang niet zien en dat kan op de lange termijn irritaties en problemen veroorzaken.

3. Jullie vertrouwen elkaar

Hoewel vertrouwen in een relatie sowieso een basis element is en onmisbaar, is het dat al helemaal als jullie op afstand wonen. Ook als jullie elkaar een paar weken of misschien zelfs wel maanden niet zien, moeten jullie er vanuit kunnen gaan dat jullie elkaars vertrouwen niet beschamen.

Dit is essentieel om een lange afstandsrelatie te kunnen onderhouden zodat ieder ook echt zijn eigen leven kan leiden. Het zou heel vervelend zijn als je je continu moet afvragen wat de ander aan het doen is en je diegene niet vertrouwt.

4. Jullie kunnen er allebei goed mee omgaan

Het is ook niet onbelangrijk dat zowel jij als je partner achter een lange afstandsrelatie staan. Als één van de twee dit eigenlijk liever niet wil, is de kans groot dat het ook niet zal lukken. In sommige gevallen kan het even niet anders, bijvoorbeeld bij een tijdelijke werkplek in het buitenland, maar als het een zeer bewuste keuze is om niet samen te gaan wonen, moeten beide partners daar achter staan.

5. Jullie zijn onafhankelijk

Het is belangrijk dat jullie allebei onafhankelijke personen zijn. Je moet het zo zien dat jullie allebei op je eigen plek een eigen leven hebben. Natuurlijk kunnen jullie enorm veel samen delen, maar juist als jullie op afstand wonen is het fijn om te weten van elkaar dat jullie onafhankelijk van elkaar kunnen ‘functioneren’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Elite Daily

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen