Lise Steegmans
Lise Steegmans Zwanger 2 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

De babyuitzet van Mijke: ‘Onze geweldige kinderwagen kostte 70 euro’

Met luxe babyzaken, hippe Instagram-merken, Marktplaats en Vinted kun je de uitzet voor je baby zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt. In de rubriek ‘De babyuitzet van …’ vragen we iedere week een moeder of vader naar de euro’s die zijn uitgegeven aan de babykamer, babykleertjes en alles wat je nodig hebt wanneer er een baby op komst is.

Deze week geeft Mijke Vlasveld, moeder van zoontje Revi van bijna een jaar, een kijkje haar uitgaven voor de babyuitzet.

De babyuitzet van Mijke

Wat heb je uitgegeven aan de babyuitzet?

“Wij hebben eigenlijk bijna geen geld uitgegeven. Dat is een bewuste keuze geweest, want mijn man en ik leven graag bewust en duurzaam. We hebben een schatting gemaakt wat we voor en rond de geboorte hebben uitgegeven: dat is ongeveer 400 euro.”

Waar bezuinig je op?

“Ik heb het altijd al leuk gevonden om kringloopwinkels en websites als Marktplaats af te struinen. Voor mij is het een sport om spullen met een verhaal en leuke dingen te vinden. Indien nodig knap ik ze op. Daarom vond ik het voor de komst van de baby zonde om alles nieuw te kopen; er bestaat al zoveel – en veel is nog zo goed als nieuw.

Het kastje dat Mijke opknapte, de houten “plank” die ze vond en het kledingrekje van een boomtak.

Ik denk dat het ook scheelt dat ik niet gevoelig ben voor hypes en trends. Alles nieuw, al dat babyspul, het hoeft van mij niet zo. Wij hebben bijvoorbeeld nu maar vrij weinig items die echt zijn bedoeld als babymeubels. Een oud dressoir dient als commode en een oud, donker tv-meubel is opgeknapt en omgebouwd tot kledingkastje. Een tak uit het bos dient als kapstokje, een mooi stuk hout uit het bos gebruik ik als decoratief plankje. Ik ben nog op zoek naar een stok voor de gordijnen.

Het oude, mooie houten ledikantje waar Revi in slaapt heb ik gratis kunnen ophalen via Marktplaats, net als een spotgoedkoop wiegje (60 euro incl. lakentjes) en een badje van een tientje. In Revi’s kamertje staat ook een enorme luxe fauteuil, gratis op te halen omdat de poten niet meer goed waren. Nieuwe poten eronder, klaar!

Wat is je duurste aankoop?

“Een wandelwagen van twaalf jaar oud, die kostte 70 euro. Die wagen is echt een gelukje: hij rijdt super fijn off road door de bossen en duinen, waar we vaak te vinden zijn.

Nu ik er zo over nadenk, denk ik dat Revi bijna een half jaar was toen we voor het eerst iets nieuws voor hem kochten. Daarvoor was dat nog niet gebeurd, behalve een paar hydrofiele doeken en een aankleedkussen. Ik had toentertijd op zo’n babyuitzetlijst gekeken, maar heb veel doorgestreept omdat ik het zelf niet nodig vond.

Waar we nu wel in hebben geïnvesteerd, zijn een regenpakje en gevoerde slofjes. Zo kan hij met ieder weertype naar buiten, dat vind ik belangrijk om hem mee te geven.

baby uitzet
Zoontje Revi in zijn nieuwe regenpak. Rechts zie je een ingelijste tekening die Mijke als kind maakte.

Wat heb je gekregen?

“Veel, haha. Speelgoed, kleertjes en andere spulletjes hebben we van vrienden en familie gekregen. Wel zijn we selectief in wat we wel en niet willen hebben voor Revi. Niet te veel speelgoed, liefst zo natuurlijk mogelijk, ondersteunend bij de ontwikkeling en geen speelgoed met te veel prikkels als kleuren, lichtjes of geluiden. Open ended speelgoed vinden we mooi, net als speelgoed met een link naar de natuur, de seizoenen of dieren of waarbij hij wordt uitgedaagd om te bewegen. Ook zijn we uiteraard veel buiten, want daar is het mooiste speelgoed om mee te spelen, de natuur zelf!”

Heb je een tip voor andere ouders?

“Nu ik er zo weer aan denk… Tijdens mijn zwangerschap was ik de hele tijd misselijk, behalve als ik buiten was. Van alle chemische, onnatuurlijke geuren werd mijn misselijkheid erger. Ik heb toen alles in huis aangepast en nog natuurlijker gemaakt dan dat het al was. Tot aan de schoonmaakmiddelen en zeepjes aan toe, alles is eigenlijk puur natuur geworden.

Dat wilde ik ook in de babykamer. Want ik geloof dat ik de baby daarmee meegaf wat voor hem belangrijk is. Hij heeft de buitenlucht nodig, de natuur… Ik vond het belangrijk om hem dat vanaf het begin af aan mee te geven. Want ik geloof dat Revi als zieltje bewust voor ons heeft gekozen, om de manier hoe wij in ons leven staan.”

Wil jij ook meer vertellen over de keuzes die je hebt gemaakt bij de aanschaf van de babyuitzet? Stuur dan gerust een mail naar [email protected]. We zijn benieuwd! 

7 moeders vertellen wat zij uitgeven aan boodschappen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme