7 moeders vertellen wat zij uitgeven aan boodschappen

Kinderen Lisa van den Akker 30 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Het is de Week van het geld, en dus waren wij van Famme benieuwd wat moeders nu besteden aan de maandelijkse boodschappen. Hoeveel geld je er precies aan kwijt bent hangt natuurlijk af van meerdere dingen. Een groot of klein gezin, biologisch of huismerk: het maakt allemaal verschil in de portemonnee. Deze moeders vertellen wat zij maandelijks uitgeven aan boodschappen.

Stiekem zijn we altijd allemaal nieuwsgierig naar de uitgaven van anderen. Daarom vroegen wij een aantal moeders naar hun maandelijkse boodschappen. Welk brood leggen zij op de plank?

Wat moeders uitgeven aan boodschappen

Deze moeders geven een inkijkje in hun portemonnee.

1. Aparte boodschappen rekening

Kim is alleenstaande moeder van een dochter van 1 jaar. Op de vraag hoeveel ze uitgeeft aan boodschappen antwoordt ze: “Ongeveer 60 tot 70 euro per week. Ik heb een aparte boodschappen rekening waar ik maandelijks 400 euro op stort. Ook de verzorgingsproducten, luiers en benzine gaan hier vanaf. Zo weet ik exact hoeveel ik nog te besteden heb en alles wat dan overblijft op mijn normale rekening hoef ik niet meer apart te houden.”

2. Boodschappen zijn niet mijn paradepaardje

Sabine is getrouwd met Wim en moeder van twee kinderen van negen en vijf. Zij vertelt: “‘Sinds kort bestel ik wekelijks boodschappen bij Albert Heijn. Ik woon vlakbij een Jumbo en daar komen we evengoed nog veel vaker dan de bedoeling is. Hoe goed ik ook ben met financiën, de boodschappen zijn niet mijn paradepaardje haha! Houdbare producten koop ik zeker in de aanbieding en ik vis steeds vaker producten uit de anti-verspillingsbak. Ook haal ik soms een broodpakket bij een bakker via Too good to go. Alles bij elkaar komen wij uit op 650 euro per maand.”

3. Zelf koken is wat mij betreft de beste manier om te besparen

Aisha is alleenstaande moeder van een dochter van 2 jaar. “Ik heb een boodschappenbudget van 225 euro in de maand. Dat is elke maand mijn uitgangspunt. Ook maak ik een maandmenu waar alle gerechten op staan die ik voor het avondeten ga bereiden. Zelf koken is wat mij betreft de beste manier om te besparen. Op basis van dit maandmenu maak ik elke week een boodschappenlijstje plus standaard producten zoals melk, brood en margarine en non-food producten zoals toiletpapier.

Ik doe één keer in de week boodschappen zoveel mogelijk in één supermarkt, namelijk de Albert Heijn. Ik koop wat ik nodig heb. Als ik bij het maken van het boodschappenlijstje tegen een aanbieding aanloop is dat mooi meegenomen.”

4. We letten wel op de prijs maar kopen ook veel biologisch

Lisa is hoofdredacteur van Famme, getrouwd met Michèl en moeder van vier kinderen. Gemiddeld is ze 600 euro per maand kwijt aan boodschappen: “We doen één keer per week de “grote boodschappen” dan zijn we zo’n 75 euro kwijt. Daarnaast gaan we nog wel minimaal drie keer per week naar de Albert Heijn voor wat kleine boodschappen. Dat is vaak voor dingen die we vergeten zijn of die toch opeens op blijken.

We letten wel op de prijs maar kopen ook veel biologisch, sowieso alle dierlijke producten zoals melk, kaas en eieren wil ik biologisch hebben. Verder eten we vegetarisch dus vlees kopen we niet, maar we eten wel regelmatig vleesvervangers. In totaal loopt het bedrag dat we uitgeven aan boodschappen op tot 600 euro per maand.”

5. Bij de boodschappen laat ik dat een beetje varen

Tessa woont samen met Rein en heeft twee kinderen van 4 en 2: “Wij geven zo’n 600 euro uit aan boodschappen elke maand. Het is best gek, want ik let best op mijn centen, maar bij de boodschappen laat ik dat een beetje varen. We eten bijvoorbeeld altijd waar we zin in hebben en letten niet echt op aanbiedingen. Ook ga ik gewoon naar de dichtstbijzijnde supermarkt, en niet naar de goedkoopste. En we zijn echte bourgondiërs, we houden van lekkere hapjes en biertjes, en besparen daar niet op.”

6. Dagelijkse tripjes naar de supermarkt

Julia woont samen met Wesley en heeft twee kinderen van 4 en 0. Ook zij geeft maandelijks ongeveer 600 euro uit aan boodschappen: “We hebben altijd het doel om een weekmenu te maken en boodschappen in bulk te kopen, maar komen toch telkens weer uit op de dagelijkse tripjes naar de supermarkt. Daardoor komen we al makkelijk op 150 euro per week uit.

Welke supermarkt we heen gaan hangt altijd een beetje vanaf wat we nodig hebben. Ik wil vleeswaren altijd biologisch hebben, dus dan is het de Jumbo of Albert Heijn. Maar voor groenten, pasta-achtige dingen, melk, eieren, etc, gaan we vaak naar de Dirk. We hebben geluk dat alle supermarkten hier in de buurt zitten.”

7. Ik volg vooral mijn lijstje

Fauve woont samen met Kevin en heeft twee kinderen van 3 en 2 jaar. “We besteden tussen de 520 en 600 euro per maand aan boodschappen. Dat is exclusief luiers en doekjes. Ik doe één keer per week de weekboodschappen bij de Albert Heijn. Ik let dan wel op de aanbiedingen maar ik volg vooral mijn lijstje. Van tevoren maak ik namelijk een weekmenu met wat we iedere dag gaan eten die week. Zo weet ik precies wat ik moet halen.”

De portemonnee van Sabine: ‘Ik hoop mijn kids op hun 18e een mooi bedrag te schenken, zoals mijn moeder ook deed’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme