Bij Efteling Wonderland doen bezoekers voor het eerst mee aan het sprookje: op pad met de Gekke Hoedenmaker

Eropuit Metro 30 mrt 2022
Leestijd: 7 minuten

Het is voor veel mensen een favoriet sprookje: Alice in Wonderland. Maar waarom zagen we dat nog niet in de Efteling? Dat moet het grootste sprookjespark van de Benelux zichzelf ook hebben afgevraagd en dus is er een geheel nieuw sprookje in het park onthuld. Dit jaar viert de Efteling namelijk z’n 70ste verjaardag en bij een verjaardag hoort uiteraard een cadeau. Gasten maken voor het eerst deel uit van het verhaal bij een ‘knotsgek theefeestje’. Wij schoven aan bij de Gekke Hoedenmaker en doen verslag van – in verband met de verjaardag – de opening van Efteling Wonderland.

Het is een zonnige lentedag als deze week een groepje journalisten de Efteling betreedt, langs Villa Volta en het Land van Laaf, onder begeleiding van de bekende pretparkmuziek. De viool is door de bomen heen te horen. Links zien we een oude bekende: Holle Bolle Gijs. „Hallo! Papier hier!”, horen we hem zeggen. Na een korte bocht is restaurant ’t Poffertje te zien. Het is tijd om naar binnen te gaan.

70ste verjaardag van de Efteling

Binnen treffen we een écht theefeestje aan, zoals de Gekke Hoedenmaker dat beaamt: Efteling-bonbons, macarons, mini stroopwafels en natuurlijk thee. „Wij zijn heel blij dat jullie allemaal gekomen zijn”, klinkt het vooraan de zaal. Daar zien we onder meer tv-kok Hugo Kennis. Hij heeft de eer gekregen het nieuwe Efteling Wonderland te openen en staat er maar wat trots bij.

Gekleed in een blauw pak staat daar ook Fons Jurgens, algemeen directeur van de Efteling. Hij is klaar voor een feestelijke dag. „Welkom iedereen op dit bijzondere moment”, zegt Jurgens. Vanaf vandaag vieren wij ons 70-jarige bestaan. Een verjaardag in turbulente tijden.” Hij wijst hiermee natuurlijk naar de coronapandemie. Die zie je niet meer terug in de Efteling, alleen bij de spatschermen in de wachtrij van Villa Volta.

„Maar ondanks deze turbulente tijden denken wij dat de gast toe is aan iets leuks. En goed nieuws dat hebben we! Vandaag openen we ons nieuwe sprookje op de Speelweide.” Dit nieuwe, tijdelijke sprookje is het verjaardagscadeau aan alle gasten van de Efteling. „Het is een bijzonder sprookje, omdat de gast voor het eerst onderdeel is van het verhaal.”

Op pad met de Gekke Hoedenmaker

Directeur Jurgens legt uit hoe dit interactieve sprookje in elkaar zit. „Samen met de twee hoofdkarakters, de Maartse Haas en de Gekke Hoedenmaker, doe je mee in dit verhaal. Ik wil jullie uitnodigen om het te beleven, voor de allereerste keer…” Hij krijgt niet de kans om zijn zin af te maken. Een opmerkelijk mannelijk figuur met een paarse jas en bijpassend pak loopt naar binnen. Zijn oranje haar en bijpassende hoed zijn niet te missen. Dit kan niemand anders dan de Gekke Hoedenmaker zijn.

„Goedemorgen, goedemorgen!”, roept hij enthousiast in ’t Poffertje. Met een bijna zweverige stem gaat hij door met zijn verhaal. „Wie denkt u dat ik ben? Het begint met de letter G, vingers graag.” Hij loopt de ruimte rond en eindigt dan bij mij. „De Gekke Hoedenmaker”, antwoord ik. „In één keer goed! Fan-tas-tisch!” Je kan de geur van zijn schmink bijna ruiken.

Vervolgens wil hij zijn prachtige bruine hoed geven aan iemand in de zaal. Hij gaat alle tafels af en komt weer vooraan uit. Hij geeft hem aan Hugo Kennis en zegt: „Deze hoed staat u top!” De tv-kok glimlacht breed. „Ik heb een idee, volgt u mij maar met een stevige pas, dan ben ik weer lekker in mijn sas. Loopt u met mij mee?”

De Gekke Hoedenmaker laat ons de weg zien naar Efteling Wonderland

Opening Efteling Wonderland

De zweverige stem van de Hoedenmaker past ook bij zijn zweverige loopje. Hij vliegt bijna over het terrein. „Hup hup, iets meer bewegen!”, klinkt het zo af en toe en hij maakt ons aan het lachen. Na een wandeling van vijf minuten staan we bij de ingang van het nieuwe sprookje: Efteling Wonderland. ‘Het maffe verjaardags-theefeestje’ is geïnspireerd op het kinderboek Alice in Wonderland van de Britse auteur Lewis Carroll (1866). Voor het eerst gaan Efteling-bezoekers als eregasten zelf actief meespelen in een sprookjesscène.

Een prachtig roze lint moet worden doorgeknipt en de Hoedenmaker neemt Hugo Kennis mee naar voren. Hij haalt een rood fluwelen doosje in de vorm van een hart tevoorschijn. „Willen jullie kijken wat daarin zit?”, vraagt hij zijn publiek. Eruit komt een heel klein gouden schaartje. Tijd voor de officiële openingsceremonie.

„Ik wil nog even zeggen dat ik het een eer vind om hier te staan”, vertelt Hugo Kennis voordat hij aan het knippen begint. Door het kleine schaartje lijkt het hem moeizaam te verlopen, maar hij knipt hem uiteindelijk toch doormidden. „In drie, twee, één!” Iedereen klapt en loopt langzaam door het hol van het Witte Konijn.

Door de geluidseffecten lijkt het echt alsof je Wonderland binnenloopt. Muziek klinkt overal; het is een medley van verschillende verjaardagsliedjes met een knipoog naar de Efteling. Daarnaast heeft het sprookje een eigen, vrolijke soundtrack gekregen.

Feestje voor iedereen

Op het podium verschijnt naast de Gekke Hoedenmaker ook de Maartse Haas. Het is een kostuum vol met details en een acteur die voor een passende stem en karakter zorgt. De haas is van slag, paniekerig en stottert erop los: „Waarom houdt het feest nooit op?!” Zijn tegenovergestelde vriend ziet wel het nut van een dagelijks feestje.

De Maartse Haas in Efteling Wonderland

Dat is ook de grote lijn van de show: er is altijd iets te vieren, ook al is er niemand jarig. Het Witte Konijn komt soms tevoorschijn, verstopt onder een rijk gedecoreerde taart. „Ik haat witte konijnen”, hoor je de Maartse Haas zeggen. Het stel gaat door met het vieren van een niet-verjaardagsfeest en ze dansen en zingen er op los.

Elke dag is het om 16.00 uur feest in de Efteling. Waarom 16.o0 uur? Dan is het theetijd. Er is dan muziek rond heel het park te horen en er is een speciale show te zien bij Efteling Wonderland. De rest van de dag is er ook toneelspel te zien van de Hoedenmaker en de Maartse Haas. Zij zijn vaak op en rondom het podium te zien.

Pretpark vol details Efteling Wonderland

Na de show is het hele terrein beter te bekijken en de details van Efteling Wonderland zijn overal te zien. Aan de rechterzijde vind je verschillende spellen waar je een kermisgevoel van krijgt. Keutelwerpen, Gelukzaaien en Hoeden Mik zijn ook helemaal in het Alice in Wonderland-thema. De linkerzijde is meer van de souvenirs en hapjes. Bij Tea en Taart, Drink en Knaag en Snui(s)terijen kun je de hele dag terecht.

Ook zijn er veel verwijzingen te vinden naar Het Sprookjesbos, waar het 70 jaar geleden allemaal mee begon. Op de achterkant van enkele stoelen staat bijvoorbeeld het vliegende tapijt van de fakir en naast het podium vind je een boom die verdacht veel lijkt op Kleinduimpje. Erg leuk, vindt Robert-Jaap Jansen, ontwerper bij de Efteling en van Efteling Wonderland. „Mijn favoriet is de grote rode appel van Sneeuwwitje. Ik had er eigenlijk nog een giftig matje onder gelegd, maar dat is niet doorgegaan”, vertelt hij trots over zijn nieuwe project.

De appel van Sneeuwwitje in Efteling Wonderland

Jansen is feestelijk gekleed voor de verjaardag, in een mooi roze pak. „Bijna veertig jaar werk ik bij de Efteling, dus het voelt voor mij ook echt als een feestje.” De uitvoering van Wonderland duurde een klein jaar. „Toen we op zoek waren naar een verhaal, vroeg ik waar er feest gevierd kan worden. Dat is natuurlijk bij die gekke theetafel waar van alles kan gebeuren. Toen kwam Alice in Wonderland in beeld.”

„Het Witte Konijn, de Maartse Haas en de Gekke Hoedenmaker zijn eigenlijk al 70 jaar in de Efteling, alleen hebben we ze nog nooit gezien. Het is leuk om ze dit verhaal te geven.” Het tijdelijke sprookje is tot 3 oktober in het pretpark te beleven. „Dat vind ik erg jammer. Ik hoop stiekem dat die figuren in de Efteling blijven. Maakt niet uit hoe”, vertelt Jansen.

Wereld vol Wonderen

Nu komen ook bezoekers het nieuwe parkje binnen, om Efteling Wonderland te bewonderen. De haas en de hoedenmaker treden weer op met een ander verhaal. „Het verandert continu”, zegt de ontwerper over de voorstelling. En inderdaad: nu mogen gasten mee het podium op en verschillende hoeden passen.

Over het gras huppelt een meisje, met een blauwe jurk en een wit schort. Ze is verkleed als Alice. Een mooie tijd om het park te verlaten. De Efteling heeft een nieuw verhaal ontdekt en dit zal zeker niet de laatste zijn.

Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van Metro. Efteling Wonderland is te bewonderen tot 3 oktober 2022 in de Efteling.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme