Deze 9 dingen wil je gedaan hebben vóór de bevalling

Kinderen Sophie Nortier 30 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Veel baby’s houden zich niet graag aan uitgerekende datum. En daarom is het absoluut verstandig om een aantal dingen afgevinkt te hebben in de laatste weken voor D-day, wanneer dat ook moge zijn.

Natuurlijk, een goed voorbereid mens telt voor twee. Maar laten we niet overdrijven, want het is niet alsof na de bevalling ineens niemand meer voor je naar de drogist kan om luiers te kopen, dat de HEMA de hydrofiele doeken uit de handel neemt of dat het ineens een dagdeel duurt om een autostoeltje te installeren (oké, in sommige gevallen…).

To-do vóór de bevalling

Maar hoe dan ook, de volgende negen dingen wil je in ieder geval gedaan hebben.

1. Slapen

Serieus, lieve mama’s to-be, zeker als het om je eerste kind gaat – met stip op één: pak je rust, slaap een gat in de dag en geniet van het ultieme niets doen.

2. Vraag of je moeder, schoonmoeder, zus en/of beste vriendin de agenda een beetje vrijhouden

Heerlijk, die kraamzorg, maar een extra paar liefdevolle handen – al was het maar om de vreugde mee te delen en/of af en toe een ovenschotel in elkaar te draaien – zijn heerlijk, wanneer de situatie dat toelaat natuurlijk.

Niet zeven dagen per week, zeker niet, maar af en toe, een beetje in de categorie spontaan-op-afroep-als-het-mag. Voel je vooral niet bezwaard: de vraag zal jubelend in ontvangst genomen worden.

3. Geboortekaartje ready-to-send

Gewoon, omdat het uiteindelijk toch best een gedoe is om al die adressen bij elkaar te verzamelen. Of het plots blijkt dat je man het helemaal niet zo’n leuk idee vindt om een foto van de newborn op de voorkant van het kaartje te hebben en dat lettertype – ja echt – ook voor commotie kan zorgen. Kortom: doe dit niet last-minute in de week na de bevalling, maar zorg dat je vrijwel alles (op de naam en geboortegegevens als dag, tijdstip en gewicht na) al ingevuld hebt in het ontwerp, en de adressenlijst keurig ingevoerd in een excelsheetje.

4. Maak nog een paar mooie (buik)foto’s

Omdat het over een paar weken best lastig voor de geest te halen blijkt hoe je er ook alweer uitzag toen je zwanger was.

5. Lees je in (of juist niet)

Hier zijn de meningen over verdeeld. Als je nerveus bent voor wat je te wachten staat, kan het helpen je in te lezen over bevallingen, weeën en ruggenprikken. Veel vrouwen voelen zich zelfverzekerder als ze iets meer een beeld hebben van wat er komen gaat.

Als je je comfortabel genoeg voelt in een iets meer ‘blanco’ state of mind, houd dat dan vooral zo. Het loopt vaak toch niet zoals in de boekjes staat.

6. Stop met werken

Maar dan ook echt. Dus ook niet stiekem nog even die collega appen om te checken hoe het nieuwste projectje ervoor staat.

7. Maak een geboorteplan

Het hoeft niet zo uitgebreid als het klinkt, maar het is wel verstandig om je wensen en verboden vooraf met de verloskundige door te nemen. Zodat duidelijk is in welk ziekenhuis je het liefst bevalt (of thuis natuurlijk) en of je wel of niet principieel tegen een ruggenprik bent.

8. Plan nog een date-avond met je lief

Het kan o simpel zijn als een Happy Meal eten van de Mac, dat maakt niet uit. Maar nee gewoon nog even de tijd voor onverdeelde aandacht voor elkaar. Doen. Als je nog puf hebt, plak je er een film achteraan.

9. Nog even over dat vluchtkoffertje…

Die hoeft echt niet per se al vanaf week 36 pontificaal bij de deur klaar te staan. Maar het is wel aan te raden om in ieder geval de inhoud ervan in huis te hebben voor de bevalling. Denk onder meer aan: een pak luiers natte doekjes en zoogkompressen. Hier lees je wat er nog meer allemaal in kan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme