Open ended play is goed voor de creativiteit van kinderen, maar wat is het eigenlijk?
Open ended play, of in het Nederlands: ‘spel met open einde’, is iets waarvan je misschien weleens hebt gehoord. Maar wat is het precies en wat zijn de voordelen ervan? Wij vertellen het je.
Open ended play betekent dus letterlijk spel met een open einde. Het is een manier van spelen die de fantasie en creativiteit van het kind prikkelt. Neem bijvoorbeeld een simpele tak die je kind buiten vindt. In zijn handen kan het een zwaard, een toverstaf of misschien wel een paard zijn. En dát is eigenlijk de basis van open ended play.
Open ended play vs. made-for-purpose
Open ended play is eigenlijk het tegenovergestelde van het zogenaamde made-for-purpose speelgoed. Bij made-for-purpose speelgoed moet je denken aan puzzels of bordspellen. Speelgoed dat op een bepaalde manier gebruikt moet worden en op een bepaald moment “klaar” is. Een puzzel is af zodra je het laatste stukje hebt gelegd. Een bordspel is afgelopen als er iemand heeft gewonnen.
Maar er is nog veel meer speelgoed dat (in mindere mate) onder de categorie made-for-purpose valt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld aan een speelgoedtelefoon. Hoewel dit speelgoed niet perse een gesloten einde heeft, is het wel zo ontworpen dat het maar als één ding kan dienen: een telefoon.
Bij open ended play is er geen vastgesteld einde, zijn er geen regels en verwachtingen en kan je kind zelf helemaal zijn of haar spel bepalen.
Welk speelgoed past bij open ended play?
Open ended play kan worden toegepast met heel veel dingen. Zoals hierboven al gezegd kan een simpele tak of kartonnen doos al perfect zijn voor open ended play. Maar denk ook aan stenen, zand, wol, papier en textiel. Door verschillende materialen te combineren zal je kind leren om te voelen, ruiken en zien hoe het materiaal beweegt en functioneert. Wat ook weer de fantasie en creativiteit zal prikkelen.
Natuurlijk kun je ook speelgoed kopen dat perfect is voor open ended play. Denk hierbij aan houten blokken of andere houten (abstracte) figuren, maar ook Kapla en gewone Lego (geen bouwpakketjes) zijn hiervoor perfect.
Voordelen van open-ended play
Open ended play heeft veel voordelen een paar daarvan zetten we voor je op een rij:
- De fantasie en creativiteit van het kind wordt gestimuleerd.
- Kinderen leren symbolisch en abstract te denken, waardoor creativiteit en intelligentie vergroot worden.
- Omdat er bij open ended play geen fouten kunnen worden gemaakt is dit een stressvrije manier van spelen en voelen kinderen geen prestatiedruk.
- Het is goed voor de sociale- en emotionele ontwikkeling. Open ended play stimuleert namelijk ook rollenspel wat kinderen helpt de wereld om zich heen beter te begrijpen. Bovendien stimuleert rollenspel het empathisch vermogen en leert het kinderen om samen te werken en spelen.
- Door open ended play leren kinderen het om de leiding te nemen en om beslissingen maken.
Lees ook:
Oh nee! Kids spelen minder buiten terwijl dat om deze 3 redenen juist wél belangrijk is