10 tips om zelf gezonde babyhapjes te maken

Eten Annemiek van der Krogt 22 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Wil je zelf babyhapjes maken voor je kind, maar heb je weinig tijd? Als je je kind ziet smullen zal je blij zijn dat je een beetje tijd hebt genomen om speciaal voor hem een lekker hapje klaar te maken.

Zelf hapjes maken hoeft niet moeilijk te zijn, je moet alleen even in de flow komen.

Zelf gezonde babyhapjes maken

Met deze tien tips maak je in no-time gezonde hapjes voor je baby.

1. Kook zonder zout voor het hele gezin

Als je enkel milde kruiden en geen zout gebruikt voor de groenten die je voor je gezin kookt, kun je daarvan zonder al te veel moeite een vers babyhapje klaarmaken. Je kunt alsnog zout toevoegen als je de groenten voor je baby uit de pan hebt gehaald.

2. Kook in bulk

Koken in bulk is dé manier om in korte tijd een voorraadje babyhapjes te maken. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een middag per week uittrekken. Als je elke week een paar verschillende ingrediënten bereidt, kun je deze in de weken erna met elkaar combineren. Zo heb je steeds een ander babyhapje dat je je baby kunt geven. De ene week kun je bijvoorbeeld broccoli, zoete aardappel en venkel maken en de week erop zoete aardappel, pompoen en wortels.

3. Slim invriezen

Vries gepureerd voedsel in in ijsblokjesbakjes of diepvrieszakjes. Dan kun je steeds een kleine hoeveelheid ontdooien. Let wel op dat je zelfgemaakte babyvoeding in ijsblokjesbakjes binnen vier weken gebruikt. Wil je babyvoeding langer bewaren, haal de bevroren blokjes dan uit het bakje of zakje en bewaar ze in een schone diepvrieszak.

4. Haal voedsel op tijd uit de vriezer

Als je zelfgemaakt babyvoeding hebt ingevroren, haal dit dan de nacht van tevoren uit de vriezer en zet het in de koelkast. Dan kan het rustig ontdooien en kun je het meteen gebruiken op het moment dat je het nodig hebt.

5. Kies gemakkelijke producten

Als je eens weinig tijd hebt, kun je gebruikmaken van voedingsmiddelen die geen voorbereiding nodig hebben. Denk aan bananen en avocado’s. Deze hoef je enkel te prakken voor een gezond babyhapje.

6. Gebruik diepvriesgroenten

Diepvriesgroenten en -fruit zijn vrijwel net zo voedzaam als verse producten. Door voor deze voedingsmiddelen te kiezen, zorg je er dus ook voor dat je kind voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Diepvriesgroenten en -fruit zijn meestal al gewassen en gesneden, zodat je ze snel kunt bereiden.

Vaak hoef je de groenten niet eens te ontdooien voordat je ze kunt gebruiken. Dat scheelt allemaal tijd. Diepvriesgroenten hebben nog als voordeel dat je vaak precies de hoeveelheid kunt gebruiken die je op dat moment nodig hebt. Mocht je babyhapjes in bulk willen koken, dan is het belangrijk om de groenten eerst volledig gaar te koken. Je kunt ze dan ook weer invriezen, zodat je de babyhapjes langer kunt bewaren en je snel weer een maaltijd voor je baby bij de hand hebt.

7. Gebruik een staafmixer

Een staafmixer voor het pureren van babyhapjes is ideaal, omdat je kunt pureren in de pan waarin het eten gekookt is. Dat is weer één ding minder om af te wassen.

8. Let op de volgorde

Als je fruit en groenten altijd vóór het vlees snijdt, dan hoef je de snijplank niet tussendoor af te wassen. Ook dat scheelt tijd.

9. Stomen

Een stoomkoker is ideaal om met weinig tijd gezonde babyhapjes te bereiden. Het enige wat je hoeft te doen, is de groenten te wassen en snijden. Daarna heb je er geen omkijken meer naar. Als de groenten gaar zijn, is het enkel nog even pureren. In een rijstkoker met stoommandje kun je ook in één keer verschillende groenten stomen.

10. Laat je inspireren door babyvoeding uit potjes

Geen idee wat je moet koken? Kijk in de supermarkt bij babyvoeding om te zien wat voor combinaties je thuis kunt maken. Dat scheelt weer recepten zoeken.

Over Annemiek van der Krogt

Annemiek is moeder van een dochter en zoon van 12 en 14. Naast moeder is ze healthblogger voor Nutribites. Zo kan ze haar passie voor schrijven en gezondheid inzetten om andere moeders te informeren over een gezond eten en leven.

Van Zweden tot Kameroen: dit zijn de eerste hapjes van baby’s over de hele wereld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme