Je kind vraagt de hele dag door om eten: is dit normaal of is er iets aan de hand?

Eten Laurien Bleeker 5 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

“Mama, mag ik iets te eten?” Herkenbaar? Als je deze vraag de hele dag door hoort, denk je misschien dat er iets mis is met je kind. Hij of zij lijkt een bodemloze put, zakken brood gaan erdoorheen alsof het niets is en de appels en bananen zijn niet aan te slepen. Is het normaal als je kind de hele dag door eet of is er iets meer aan de hand?

Belangrijk om te weten is dat wanneer je kind opeens onverzadigbaar lijkt of juist heel weinig eetlust heeft en dit herken je absoluut niet bij je kind, je best de huisarts om raad mag vragen. Een plotselinge, grote verandering van eetlust kan soms namelijk door iets medisch komen.

Mijn kind eet de hele dag door, is dat normaal?

Ervan uitgaande dat je kind helemaal gezond is, kunnen dit redenen zijn dat je kind de hele dag door eet.

Snacks die niet verzadigen

In dit geval is je kind dus echt onverzadigd, wat eigenlijk betekent dat het wel eten binnenkrijgt, maar geen vullende voedingsmiddelen. Denk aan verpakte kinderkoekjes of wit brood. Eten dat vol zit met vezels, granen en eiwitten vullen wel. Bijvoorbeeld bruin brood met pindakaas, een hardgekookt ei, gesneden groenten, stukjes fruit, een smoothie of bakje yoghurt met granola, havermout of wat blokjes kaas.

Je kind eet liever de hele dag snoep dan fruit

Af en toe een snoepje moet kunnen natuurlijk, maar niet ten koste van fruit en groente. Bied daarom na schooltijd liever een bord aan met verschillende stukjes fruit en groente en koop voorlopig geen snoep. Als het niet in huis is, kun je ook niet in de verleiding komen om je kind toch te geven wat het wil.

Je kind eet uit verveling

Een vraag naar eten kan soms meer betekenen dan dat, of zelfs heel iets anders. Bijvoorbeeld dat je kind zich verveelt of niet zo lekker in zijn of haar vel zit. Noem het een schreeuw om aandacht, verpakt in een vraag om eten. Wanneer je het gevoel hebt dat je kind om eten vraagt met deze onderliggende reden, probeer dan te achterhalen wat er aan de hand is. Op vaste momenten eten en een snack aanbieden kan hierbij al helpen. Die routine leert je kind dat het niet de hele dag kan eten. Ook helpt het om eens wat ander speelgoed aan te bieden, om alvast wat knutselspullen klaar te zetten op tafel na schooltijd of om samen wat te gaan doen.

Je kind eet uit gewoonte

Op de een of andere manier is het erin geslopen dat je kind routinematig om eten vraagt. Waarschijnlijk wilde je aan de behoeften van je kind tegemoetkomen en gaf je het eten wanneer het daar om vroeg. Begrijpelijk! Alleen eet je kind nu de hele dag door uit gewoonte en niet omdat het honger heeft. Wat kan helpen is om op vaste tijdstippen eten aan te bieden, bijvoorbeeld bij het ontbijt, lunch en avondeten en dan nog wat tussendoortjes. Vraagt je kind tussen die tijdstippen om eten, maar weet je zeker dat het geen honger kan hebben, dan kan je dus gewoon zeggen dat er over een uurtje weer een eetmoment is. Probeer je kind ook te leren voelen of het echt honger heeft en of het vol zit na het eten.

Een groeispurt of onvoldoende slaap

Om te groeien heeft het lichaam van je kind voedingsstoffen nodig. Zit het in een groeispurt, dan kan het dus een periode vaker om eten vragen. Probeer vaste eetmomenten aan te houden, maar geef dan net iets meer en leer je kind aan te voelen wanneer het vol zit. Ook wanneer je kind moe is en onvoldoende slaap krijgt, vraagt het lichaam om meer eten.

Dilemma: ‘Mijn kind krijgt ongezond eten op het kinderdagverblijf, moet ik er een probleem van maken?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme