Bang voor bevallen? Dit bericht zou iedere zwangere vrouw even moeten lezen

Kinderen Susan Dalstra 5 jan 2018
Leestijd: 2 minuten

Als je zwanger bent, is het niet meer dan begrijpelijk dat je zenuwen hebt voor de bevalling. Ook al vermijd je de verhalen als de pest; er duikt altijd wel ergens een ongevoelige ziel op die met liefde haar persoonlijke horrorbevalling en alle dirty details met je deelt. Om je daarna op het hart te drukken dat je alles vergeet zodra je baby in je armen ligt. Bedankt hè. 

Krachtig

Blogger Laura Mazza heeft bij wijze van hart onder de riem een bericht geschreven aan alle zwangere vrouwen. Haar boodschap: wees niet bang voor de bevalling. Ze herinnert vrouwen eraan hoe geweldig en krachtig het menselijk lichaam is in een Facebookpost die inmiddels al duizenden keren is geliked en gedeeld.

‘Lieve zwangere mama’s,

Wees niet bang voor de bevalling. Ik weet dat de horrorverhalen je bang maken. Als je een beetje bent zoals ik, vrees je misschien zelfs dat je het niet overleeft. ‘Bevalling’ is een eng woord. Je reist even naar een andere plek om een ziel op te halen en het leven te geven. Dat is prachtig, maar hard werken. Het is normaal dat je angst hebt voor de bevalling, dat je je zorgen maakt om de baby. Mensen zijn de enige soort die twijfelen of ze wel kunnen baren’, begint Laura haar betoog.

Vervolgens vertelt ze over haar eerste bevalling en hoe ze dacht dat ze faalde. ‘Maar ik faalde niet. Ik was alleen even mijn kracht vergeten. Dus die nam ik terug, en toen kwam ik sterker terug dan ooit. Ik heb mijn kracht gebruikt. Die kracht heb jij ook.

Omdat je wil bevallen met een geboorteplan van vijf kantjes omdat je nerveus bent, doe het. Als je pijnstilling wil, doe het. Als je alles wil voelen omdat het kan, doe het. Als je bent geraakt door een trauma en een keizersnede wil, doe het. Je hebt het recht om zelf te kiezen hoe je je baby ter wereld brengt. Het is jouw lichaam en jouw baby.

Als dingen niet volgens plan verlopen heb je niet gefaald, maar heb je gedaan wat het beste is om je kind veilig ter wereld te brengen. Wat een onbaatzuchtige opoffering is dat? Dat is hoe je je liefde uit aan je baby. Voel jezelf daar nooit schuldig over. Nooit. Haal kracht uit het feit dat je alles doet voor je kind.

Je verdiend het om gevierd te worden. Er groeide een baby in jou, je hebt leven gegeven aan een kind, je hebt het ter wereld gebracht. JIJ. Bevallen is normaal, angst is normaal, en onderschat jezelf nooit, want jij bent krachtig mama.’

Lees hier Laura’s hele verhaal:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Babble

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme