Samantha en Eugene hebben dertien kinderen: ‘Allemaal in één huis’

Nieuws Iza de Bruin 19 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Vanavond is de eerste aflevering van Een Huis Vol: de Baumgards op tv te zien. De zestienkoppige familie, bekend van het programma Een Huis Vol, heeft nu een geheel eigen realityserie op TLC en op discovery+. In de soap volgen we het dagelijks leven van moeder Samantha, vader Eugene, dertien kinderen en één kleinkind in een bescheiden rijtjeshuis in Den Haag.

Wij spraken met de hele familie over de eerste aflevering, het filmen van de soap en over me-time in een mega gezin.

‘Ik maak deel uit van een mooi gezin’

De familie Baumgard is vandaag speciaal vanuit hun vertrouwde Den Haag naar Amsterdam gekomen. Het was geen makkelijke taak om de reis te maken met z’n zestienen, maar de familie is niks anders gewend. „We stonden vanmorgen om zes uur met zijn allen op, zodat iedereen kon douchen”, vertelt Shauntell (26), één van de zussen.

Aan de eettafel zit de hele familie met elkaar te kletsen. Alle leeftijden zitten door elkaar heen. Het oudste ‘kind’ is de 31-jarige Tyrona, en de jongste is de 10-jarige Shayquan. Hij vertelt dat er altijd wel iemand is als hij hulp nodig heeft. De familie zorgt goed voor elkaar. Dat is dan ook aan de eettafel te zien, waar ze drinken voor elkaar inschenken en er veel gelachen wordt.

„Door mee te doen aan deze serie hebben we de mogelijkheid om vaker samen te zijn, daar ben ik heel dankbaar voor. Ik maak namelijk deel uit van een mooi gezin”, zegt Tyrese (18). „Sowieso zijn we een hechte familie”, voegt moeder Samantha toe, terwijl ze een koekje eet. „Je gaat elkaar door de serie wel meer waarderen. Ook vieren we feestelijke gelegenheden nóg groter dan normaal. Maar het mooiste is toch wel dat de band tussen broers en zussen onderling sterker wordt. Als ik zie hoe ze samen uitgaan en genieten met elkaar doet dat mij een groot plezier.” In de eerste aflevering is bijvoorbeeld te zien hoe Nashawn (16) zijn schooldiploma haalt en de hele familie dat uitgebreid viert.

De Baumgards trekken zich even terug

Dat is natuurlijk heel gezellig, maar tijd voor jezelf is ook wat waard. Normaal gesproken beschouwen veel familieleden zondag als een rustdag, maar met een cameracrew om hen heen lukt het niet altijd om tot jezelf te komen. Gelukkig vinden de kinderen andere oplossingen. Zo zegt een van de zussen: „Als ik tijd voor mijzelf nodig heb, dan ga ik gewoon weg.” Waarop Roemillo (23) antwoordt: „Ik ga dan graag wandelen door de natuur. Er is altijd wel een manier om rust te zoeken. Of het nou een frisse neus halen is, of even terugtrekken op een lege kamer: wij vinden wel ontspanning.”

Een andere broer zegt: „Eigenlijk is op je mobiel zitten ook een vorm van me-time.” Met die uitspraak lijkt bijna elk familielid het eens te zijn. „Of een balletje trappen”, zegt Nashawan. In de eerste aflevering is ook te zien hoe hij samen met zijn broer aan het basketballen is.

„We hebben allemaal dingen waar we alleen naar toe gaan. De één kookt, de ander danst en weer iemand anders zingt”, zegt Shaylarean (21). „Onze talenten komen overigens ook echt naar voren in Een Huis Vol.” Het wordt in de realityserie al gauw duidelijk dat de ouders al die individuele talenten aanmoedigen: als iemand een slecht cijfer haalt voor Aardrijkskunde, is dat niet per se erg, omdat hun talent dan elders ligt.

Meer verbinding met de kijkers

Aan het einde van de dag sluit vader Eugene de gelegenheid feestelijk af. Samen met zijn kleinzoon trommelt hij op de djembé. „Van dit seizoen kan je openheid en eerlijkheid verwachten”, zegt Shaylarean over hun realityserie op TLC. „En daarbij horen onderlinge discussies, daar zijn er veel van. Dat deden we voorheen niet zo. Maar ach, tijdens de vorige realitysoaps waren we ook nog jonger en had nog niet iedereen een eigen mening. We zeggen wat we willen: ook als het niet leuk is.” Zo is bijvoorbeeld te zien in de serie dat er een hoop discussie is over het schoonmaken in huis. Vader Eugene klaagt dat niet iedereen zijn spullen opruimt, wat zorgt voor de nodige reacties.

Volgens moeder Samantha straalt de Baumgard-familie warmte en gezelligheid uit (als er geen afwas gedaan moet worden) en geven ze een positief beeld van zwarte mensen: „We zijn doorzetters en een liefhebbend gezin. Ik vind dat een mooi en eerlijk beeld van zwarte mensen. Er moet meer positief licht geschenen worden op onze multiculturele samenleving.”

Die warmte en gezelligheid zal nooit uit het huis verdwijnen, is moeder Samantha van mening: „Ik denk dat het nooit leeg zal zijn in ons huis. Zelfs als alle kinderen zijn uitgevlogen zijn, dan komt er vast elke dag weer een kleinkind een broodje eten. We hebben heel veel kinderen dus daar komen ook weer veel kleinkinderen uit. Ik ben niet ingesteld op eenzaamheid. Ik denk dat Eugene en ik energieke opie’s en omie’s zijn.” Eigenlijk zijn ze dat al, want als je kijkt naar papa (en dus opa) Eugene en zijn muzikale kleinzoon, spat de energie er vanaf.

De eerste aflevering is vanavond om 21.30 uur te zien bij TLC en op discovery+.

20x waarom we het zo heerlijk vinden om weer naar bed te mogen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme