Dit is waarom een Amerikaanse senator bedbumpers voor baby’s wil verbieden

Kinderen Lisa van den Akker 16 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Van hydrofiele doeken tot een kinderwagen: de babyuitzetlijst lijkt soms oneindig. Op die lijst staan ook allerlei benodigdheden voor het slapen. Een wiegje of ledikantje, lakentjes en een dekentje. Sommigen kiezen ervoor om ook een bedbumper in de wieg of het ledikantje van hun baby te plaatsen. Maar dat is volgens experts geen goed idee, zo’n bedbumper is namelijk gevaarlijk voor je baby.

Een bedbumper is een eigenlijk een lange gevoerde strook textiel, die je aan de binnenkant van het bedje rondom het matras kunt plaatsen. Tegen de spijlen of de zijkant van het bedje aan dus. Het idee is dat je baby zich zo niet kan stoten tegen de rand van het bed, en dat hij niet klem kan komen te zitten tussen de eventuele spijlen. Vaak wordt een bedbumper echter ook gewoon gebruikt omdat het er zo gezellig uit ziet.

Bedbumpers voor baby’s gevaarlijk

Toch kun je dat maar beter niet doen, zeggen verschillende experts. Er is namelijk een risico dat je kind met zijn neus en mond tegen zo’n zachte rand aan draait, waardoor hij niet meer vrijuit kan ademen. Vooral voor jonge baby’s is dit gevaarlijk: zij hebben nog te weinig controle over hun hoofd en nekspieren om zich uit die positie te bevrijden.

Volgens de Amerikaanse Consumer Product Safety Commission (CPSC) overleden er tussen 1990 en 2019 113 baby’s door bedbumpers en werden er tussen 2008 en 2019 ook nog eens 113 niet-fatale incidenten gemeld. Bovendien bleek in 2007 uit een onderzoek, gepubliceerd in de Journal of Pediatrics, dat bedbumpers verstikking en verwurging kunnen veroorzaken.

Dat is ook de reden dat Senator Tammy Duckworth uit Illinois, de bedbumpers in heel Amerika wil verbieden. Eerder lukte het haar al om in verschillende steden en staten de bedbumpers te laten verbieden. Zo werd Chicago in 2011 de eerste stad die bedbumpers verbood. Maryland, New York en Ohio verboden de bedbumpers later op staatsniveau. Toch is dat voor Duckworth niet genoeg, daarom initieerde zij in 2021 de Safe Cribs Act, om een ​​landelijk verbod af te dwingen op de productie, invoer en verkoop van bedbumpers.

Alle soorten bedbumpers

Er zijn verschillende soorten bedbumpers op de markt. Waarbij sommige fabrikanten beweren dat hun bedbumpers gemaakt zijn van luchtdoorlatende stof. Ze suggereren daarmee dat baby’s door hun bedbumper heen kunnen ademen. Dat is echter niet bewezen, en ook niet erg waarschijnlijk stelt de Consumentenbond.

En gezien het feit dat de bedbumpers niet bijdragen aan de veiligheid van het bedje, is het beter om het risico maar niet te nemen. Ben je toch bang dat je baby bijvoorbeeld vast komt te zitten tussen de spijlen? Let er dan op dat de afstand tussen de spijlen tussen de tussen de 4,5 en 6,5 centimeter ligt. Dan kan het hoofdje van je kindje er niet tussen komen te zitten.

Babykamer praktisch, veilig en leuk inrichten doe je zo

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme