Van Frankrijk tot Japan: zo zien de bedtijden eruit van kinderen over de hele wereld

Kinderen Rachelle Abbas 4 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Wat betreft het ouderschap delen we over de hele wereld vele normen, maar er zijn een aantal praktijken die toch wel heel erg verschillen. Borstvoeding is daar een goed voorbeeld van, maar de bedtijden kunnen ook erg veel verschillen.

Waar je misschien denkt dat het in andere delen van de wereld hetzelfde gaat als hoe wij het doen, maar dan misschien op andere tijdstippen – heb je het mis: er zit veel verschil in de slaaproutines.

Bedtijden over de hele wereld

Zo doen ouders het over de hele wereld.

Japan

In Japan is het eerder een regel dan uitzondering dat gezinnen samen slapen. Baby’s slapen samen met hun ouders tot de volgende baby arriveert. En zelfs dan kan het zijn dat het eerste kind nog samen slaapt met een ander familielid tot het de leeftijd van tien bereikt. Het heeft niks te maken met ruimtebesparing, maar om het bevorderen van welzijn en veiligheid. Interessant is dat het cijfer van het aantal gevallen van wiegendood in Japan een van de laagste in de wereld is.

Scandinavië

In Scandinavische landen als Finland en Zweden worden veel baby’s in hun kinderwagens gelegd en naar buiten gebracht in de frisse lucht om in slaap te vallen. Om de kleintjes ‘s avonds te laten slapen, leggen ze kinderen op hun buik neer en wrijven ritmisch op de billetjes tot de kleien in slaap valt. Het werkt omdat het lijkt op de beweging en veiligheid in de baarmoeder.

Spanje

Een vroege bedtijd als beginsel van een slaaproutine is niet iets wat Spaanse en Argentijnse ouders doen. Sara Harkness, een professor en onderzoeker aan de Universiteit van Connecticut ontdekte dat kinderen in die landen routinematig na 10 uur ‘s avonds op bed gaan. De reden? Gezinnen zijn meer gericht op de sociale aspecten van de ontwikkeling van het kind. Ze hebben natuurlijk ook de siësta om even weer bij te komen.

Afghanistan

In Afghanistan bestaat er niet zoiets als een aparte slaapkamer. Kamers in het hele huis dienen meerdere doeleinden, er zijn bijvoorbeeld kamers waar matrassen en dekens iedere keer aan de kant worden gelegd om ruimte te maken voor gebruik overdag. De tijden zijn over het algemeen ook later, omdat ze de timing aanhouden van het dagelijkse zonsondergang- en nachtgebed.

Zwitserland en de Filipijnen

Rockabye, baby! Om te zorgen voor een goede nachtrust worden Zwitserse en Filipijnse baby’s in een hangmat, schommel of wieg gelegd. Pasgeborenen worden in Zwitserse ziekenhuizen zelfs in hängematten (juist, hangmatten) geplaatst die de kleintjes rustgevend wiegen. Dit wordt gedaan om na te bootsen waar ze meer dan negen maanden in de baarmoeder aan gewend zijn. Op de Filipijnen is ditzelfde idee van toepassing, maar dan met een dun geweven wieg of hangmat.

Frankrijk

Misschien heb je weleens gehoord dat baby’s perfect slapen, direct vanaf de eerste dag. Eigenlijk verschilt de routine niet heel erg van wat wij doen, behalve dat Franse gezinnen bijna universeel één slaaptrainingsmethode volgen: ze pauzeren even om te zien of de baby écht huilt voordat hij getroost wordt. Bij deze benadering wordt gezegd dat het doorgaat als het kind ouder wordt, waarbij kinderen vaak net zo laat op bed gaan als hun ouders (omdat de ouders het kind niet storen kunnen ze eigenlijk hun eigen bedtijd bepalen.

Egypte

Egyptische families houden van samen slapen met maximaal vier familieden – het liefst met een raam open met op de achtergrond het lawaai van de drukke straten wat iedereen helpt om in slaap te vallen. Over het algemeen slapen Egyptenaren kort, zo’n 6 uur, en kunnen ze de volgende dag hun versie van de siësta houden: een ‘ta’assila’.

Australië

In Australië hanteren ze de beste bedtijden in de wereld. Australische kinderen profiteren van gemiddeld 9,5 uur slaap per nacht. Er zijn ook door de overheid gesubsidieerde slaapcentra waar de slaaproutines van baby’s kunnen worden geleerd.

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme