Kinderopvang fors duurder in 2023, ouders gaan het voelen in hun portemonnee

Nieuws Lisa van den Akker 4 nov 2022
Leestijd: 1 minuut

Wie zijn kind volgend jaar naar de kinderopvang brengt, is flink duurder uit dan dit jaar. De tarieven bij veel kinderopvangorganisaties gaan omhoog en vooral ouders met lagere en middeninkomens gaan dat voelen in hun portemonnee. Hun eigen bijdrage wordt 10 tot 40 procent hoger dan dit jaar, laat RTL Nieuws weten.

Hoge energieprijzen, stijgende huren en een enorm personeelstekort liggen aan de basis van de hogere tarieven bij de kinderopvang. RTL Nieuws sprak vijf kinderopvangorganisaties van verschillende grootte om te vragen hoe deze stijgende kostenposten doorwerken in hun tarieven. Ook is gebruikgemaakt van een peiling van nettobijdrage.nl, een tool waarmee ouders hun eigen bijdrage aan de kinderopvang kunnen uitrekenen. Die vroeg ruim zevenhonderd kinderopvangorganisaties naar hun tarieven van volgend jaar.

Hogere tarieven kinderopvang

Hieruit komt naar voren dat de tarieven van kinderopvang (kdv) en buitenschoolse opvang (bso) volgend jaar flink stijgen: gemiddeld met 8,5 procent. Sommige organisaties zitten daar echter ook flink boven en verhogen de prijzen bijvoorbeeld met 10 procent.

Zo ervaart ook Laurien, de kosten van haar kinderopvang zijn in 2023 zo’n 10 procent duurder. “Ze geven aan dat de verhoging is vanwege de loonkosten, huur en stijgende prijzen qua inkoop. Uiteindelijk ga ik volgend jaar ongeveer een euro meer betalen per uur.”

Eigen bijdrage omhoog

Maar voor ouders is de tarievenstijging nog niet het enige. Vooral lagere en middeninkomens gaan nóg meer betalen dan alleen dat. Hun eigen bijdrage (dus het deel waar je geen kinderopvangtoeslag voor krijgt) gaat in 2023 namelijk relatief hard omhoog. Al met al gaat de eigen bijdrage in 2023 ongeveer met 10 tot 40 procent omhoog.

Checklist: let op de volgende dingen als je een kinderopvang uitkiest

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme