Checklist: let op de volgende dingen als je een kinderopvang uitkiest

Kinderen Laurien Bleeker 17 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Gaat jouw baby na een tijdje naar een kinderdagverblijf? Dan is het slim om van tevoren wat punten op een rij te hebben die je belangrijk vindt aan de kinderopvang van jouw keuze.

Plan daarom wat rondleidingen bij verschillende kinderdagverblijven in en neem je vragen en onderstaande checklist mee. Zo maak je makkelijker een keuze en gaat jouw kindje binnenkort met veel plezier naar ‘de kindjes’.

Kinderopvang: let op deze punten

  • Zijn er verticale of horizontale groepen? Bij een verticale groep zitten kindjes van een paar maanden tot vier jaar bij elkaar in dezelfde ruimte. In horizontale groepen zijn de kindjes ingedeeld in aparte baby-, dreumes- en peutergroepen. Voordelen van een verticale groep zijn dat jonge kids leren van de oudere kindjes, oudere kindjes leren rekening te houden en broertjes en zusjes kunnen bij elkaar op de groep terecht komen. Voordelen van de horizontale groep zijn dat er meer leeftijdsgenootjes zijn om mee te spelen en dat de kindjes meer leeftijdsgerichte activiteiten doen samen. Ga uit van je gevoel in deze keuze.
  • Vraag buren of vrienden met kindjes wat hun ervaringen zijn per kinderdagverblijf en wat ze de voor- en nadelen van hun opvang vinden.
  • Als je een rondleiding krijgt op een kinderopvang, kijk dan of het een (voor zover mogelijk) schone en sowieso veilige omgeving is voor je kind. Kijk hoe er wordt omgegaan met de kindjes, zijn de verzorgers druk in de weer met de kids, aan het spelen of een boek aan het voorlezen? En voel aan hoe de sfeer is.
  • Check of je blije kids ziet, schone baby’s en een rustige omgeving om in te slapen.
  • Vraag of je kind een vaste verzorger krijgt bij wie je altijd terecht kan met vragen en of er stabiliteit is in het aantal vaste verzorgers.
  • Vraag naar het beleid, de dagindeling en de pedagogische visie van het kinderdagverblijf en kijk of dit past bij jouw manier van opvoeden.
  • Vraag naar regels wat betreft ziekte, ruildagen, vakanties, sluitingsdagen etc.
  • Check of er een app is of een andere manier waarbij je op de hoogte wordt gehouden van het welzijn van je kindje op de dag dat hij naar het kinderdagverblijf gaat.
  • Voel aan of het kinderdagverblijf bij jou en nog meer dan dat: bij je kind past.
  • Heb je uiteindelijk een kinderdagverblijf gekozen, maar merk je aan je baby/kind dat hij het niet naar zijn zin heeft, zich niet blij voelt of voelt het gewoon niet goed: stap dan gewoon over naar een ander verblijf. Natuurlijk wil je niet dat je kind weer ergens anders moet wennen, maar voelt het niet goed, dan is dit de beste keuze voor jou en je kindje.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme