Vandaar! Waarom je jezelf knapper vindt in de spiegel dan op een foto

Lifestyle Maaike van de Graaf 18 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Je herkent het vast wel… Kijk je voor een avondje stappen in de spiegel, zie je er fantastisch uit, maar eenmaal op de foto valt het toch tegen. Dat kan hartstikke goed kloppen. Er is namelijk een wetenschappelijke reden dat we onszelf knapper vinden in de spiegel dan op een foto.

We delen het!

Knapper in de spiegel

Laten we maar gelijk met de deur in huis vallen: de reden dat je jezelf een stuk aantrekkelijker vindt in de spiegel komt – verrassend – doordat je jezelf in spiegelbeeld ziet. Je ziet je eigen gezicht dus weerspiegeld en dat beeld lijken we voor waar aan te nemen. We zien onszelf namelijk het meeste in de spiegel en dus in spiegelbeeld.

Maar hoe het dan kan dat we op de foto bedrogen uitkomen? Dat heeft alles te maken met het feit dat je jezelf dan niet in spiegelbeeld ziet. Volgens psycholoog Robert Zajonc zijn we daar niet aan gewend en vinden we het dus simpelweg onwennig en gek om onszelf zo te zien.Vandaar dat we onszelf ook knapper vinden in de spiegel dan op foto’s.

Symmetrie en bewegend beeld

Naast dat het dus gek is om jezelf niet in spiegelbeeld te zien, zijn er ook nog een aantal andere oorzaken waarom we onszelf knapper vinden in de spiegel. Zo zie je jezelf in de spiegel vaak bewegen waardoor bepaalde dingen minder opvallen. Een foto is juist een momentopname waarbij je bijvoorbeeld oneffenheden beter ziet.

Hetzelfde geldt voor symmetrie, dat valt ook meer op op foto’s dan in het spiegelbeeld. Vaak als je in de spiegel kijkt zie je jezelf behoorlijk symmetrisch, terwijl je op de foto bijvoorbeeld behoorlijk goed kan zien dat je ene oog wat groter is dan de ander.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Huffpost

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme