Bibi (37): ‘Ik kan het niet uitstaan dat mijn zus zwanger is’

Persoonlijk Valéry de Voijs 4 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Bibi’s (37) grootste droom is om moeder te worden. Al vanaf kinds af aan droomt ze van een groot gezin. Met veel kinderen aan een grote ontbijttafel, dat is het plaatje wat ze altijd voor ogen had. Toch lijkt ze afscheid te moeten nemen van die droom en kijkt ze met lede ogen toe hoe haar zus háár droom leeft. Haar zus is namelijk wél zwanger.

“Meteen na mijn studententijd ben ik gestopt met de pil. Mijn partner en ik waren stabiel en we voelden dat we er klaar voor waren. Jong en verliefd als we waren deden we het soms wel drie keer per dag. Geen condoom, geen pil. Ik dacht dat het meteen raak zou zijn, maar het tegenovergestelde was waar. 

Ik begon aan mijn lichaam te twijfelen

Na een jaar werd ik nog steeds netjes ongesteld. Ik begon aan mijn lichaam te twijfelen; was dit normaal? Dan rol je zo’n traject in. Checks bij de gynaecoloog, gesprekken met de huisarts, en uren lang googelen naar alternatieven, we schoten er niet veel mee op. Een collega was ondertussen zwanger geraakt met behulp van IVF. Meteen kreeg ik hoop. ‘Laten we het doen, wat hebben we te verliezen?’, zei mijn partner. 

Na drie pogingen IVF was het eindelijk raak. We waren eindelijk zwanger! Ik kon mijn geluk niet op, maar wat een vreugdevolle periode moest zijn, eindigde in tranen en verdriet. Tijdens een picknick in het park kreeg ik een miskraam. Dat gevoel kan ik niet beschrijven. Er was zoveel verdriet en angst en ik voelde alsof ik gefaald had. Ik was teleurgesteld in mijn lichaam en flipte om de haverklap tegen mijn partner. Hij kon er natuurlijk ook niets aan doen, maar ik kon niet omgaan met die boosheid van binnen. 

Uiteindelijk ben ik naar een psycholoog gegaan waar ik na veel gesprekken heb gerealiseerd dat ik het moet accepteren: ik zal nooit mama worden. Niet alleen de psycholoog, maar ook mijn familie hebben in die tijd enorm geholpen. Ik ben heel close met mijn ouders en zus. We zitten met z’n allen in een WhatsApp-groep. Dat was altijd heel fijn, maar sinds een paar maanden irriteer ik me dood.

Mijn zus is zwanger en eist de groepsapp op

Mijn zus is namelijk zwanger en heeft de hele groepsapp opgeëist. Ze heeft de profielfoto zelfs veranderd in een foto van de echo van haar baby. Ook de naam van de appgroep is veranderd naar ‘08/12/22 👶🏼’: je raadt het al, de uitgerekende datum van het kind. Mijn zus stuurt om de haverklap foto’s van baby kleren en heeft er laatst zelfs een oppas schema in gedropt voor als de baby geboren is. 

Waarschijnlijk ben ik de meest gemene zus op de wereld, maar ik kan het niet opbrengen om heel blij voor haar te zijn. Met moeite heb ik haar gefeliciteerd, maar ik kan mijn irritatie niet onderdrukken. Dat ze zwanger is en mijn droom steelt, is nog tot daar en toe maar dat ze me continu moet bestoken met berichten en foto’s in de groepsapp trek ik niet meer.”

8 dingen die ik heb geleerd van mijn eigen miskraam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme