Beleggen voor dummies: zo maak jij je dromen waar!

Lifestyle Rachelle Abbas 10 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Dromen zijn er om nagejaagd worden. Al lijken ze soms onbereikbaar, je kunt de kans wel vergroten dat je dromen binnen handbereik komen. Hoe zorg je er nou voor dat je bepaalde dromen kunt verwezenlijken? In dit artikel (be)leggen we dat uit!

Je dromen waarmaken

Er zijn genoeg redenen om geld voor opzij te zetten. Bijvoorbeeld om te sparen voor de studie van je kind, of om die welverdiende en langgewenste treinreis met het hele gezin naar China te maken! Droom je al weg bij het idee dat je met de trein door Rusland, Mongolië én China reist? Zo’n tripje met de Transsiberische Express kost wel geld natuurlijk. Dankzij beleggen kunnen deze financiële doelen dichterbij komen. En gelukkig hoeft het niet lastig te zijn om een vermogen op te bouwen.

Hoe kom je aan je geld

Je hoeft echt geen grootverdiener te zijn om geld opzij te zetten. Het is vooral belangrijk om je er een beetje in te verdiepen. Er zijn namelijk verschillende manieren om vermogen op te bouwen. Zo kan beleggen bijvoorbeeld een aantrekkelijke optie zijn. Maar hoe werkt dat nou?

Beleggen doe je zo

Over het algemeen zit beleggen bij de meeste mensen nog niet zo in het systeem. Misschien weet je er weinig van en vind je het daarom een beetje eng. Toch kan beleggen je een kans geven om je vermogen te vergroten. Als je belegt, investeer je gedurende een bepaalde periode geld met als doel om dit te laten groeien. Als je het zo bekijkt, beleg je in feite ook in je opleiding, een koophuis of bijvoorbeeld kunst.

En het mooiste is misschien wel dat je met een beetje voorbereiding al met beleggen kunt starten. Je bepaalt eenvoudig wat je doel is (die mooie reis naar China, een pensioenpot voor later of de opleiding van je kind bijvoorbeeld), wanneer je dat wilt bereiken en hoeveel risico je wilt en kunt nemen. Je kunt vervolgens bijvoorbeeld op de site van ABN AMRO kijken hoe te starten.

De risico’s van beleggen

Het is verstandig om er rekening mee te houden dat je voldoende geld moet hebben zodat je naast het beleggen, ook nog een buffer overhoudt. Zo heb je altijd genoeg spaargeld. En dat is handig voor als bijvoorbeeld je wasmachine onverwacht stuk gaat. Hoewel beleggen interessant kan zijn, brengt het namelijk ook risico’s met zich mee. Zo kun je (een deel) van je inleg verliezen. Zodra je bekend bent met de risico’s van beleggen, kun je beslissen welk risico je kunt en wilt lopen.

Verschillende manieren

Er zijn verschillende manieren om te beleggen, zo kun je bij ABN AMRO bijvoorbeeld zelf beleggen, begeleid beleggen óf beleggen met de Kendu app. Best lastig om te kiezen wat voor jou de beste manier is. Wil je je kennis verbreden over beleggen en denk je dat het mogelijk iets voor je is, dan is het de moeite waard je je in de mogelijkheden te verdiepen. Bovendien zorgt zelf je geldzaken regelen voor zelfstandigheid, onafhankelijkheid én vrijheid. En zeg nou zelf, hoe leuk is het om je spaargeld mogelijk te zien groeien? Zo kun je je financiële doelen misschien eerder realiseren dan je had gedacht.

Let op, beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kan jouw inleg (of een deel daarvan) verliezen. 

Myrthe (33) bezit genoeg beleggingspanden om nooit meer te hoeven werken (maar helpt nu anderen te beleggen)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme