‘Ben ik normaal?’ en meer seksvragen waar je antwoord op wilt

Relatie Janne Vogel 13 jul 2018
Leestijd: 3 minuten

Je bent er waarschijnlijk niet dag en nacht mee bezig, maar als het erop aankomt twijfel je soms toch een beetje aan jezelf tussen de lakens. Of het nu gaat om geluiden, standjes, vochtigheid, klaarkomen of je libido; je vraagt je vast weleens íets af.

Goed nieuws: je bent niet de enige. Sekstherapeuten worden overspoeld met vragen, en deelden hieronder de vragen die ze het vaakst voorbij zien komen. Nieuwsgierig geworden? Lees vooral even mee.

‘Ben ik normaal?’

Met stip op één: ‘Ben ik eigenlijk wel normaal?’ Niemand leert je hoe je moet seksen, dus waarschijnlijk haal je je meeste info uit romantische films, hartstochtelijke series en verhalen van anderen.

Als iets niet super gaat, spreek je dit natuurijk niet uit, maar Google je je suf om vervolgens terecht te komen op een of ander bespottelijk forum. Niet gek dus, dat je af en toe graag aan een deskundig persoon wilt vragen of je normaal bent.

Sekstherapeut Megan Fleming drukt ons op het hart: ‘Of het nu gaat om je lichaam, je vaardigheden of de dingen die je wel of niet lekker vindt; er is altijd iemand die zich precies zo voelt als jij. Heel veel mensen waarschijnlijk. Het maakt niet uit hoe ‘vreemd’ of bijzonder, je bent ‘normaal’ zo lang jij je fijn voelt bij wat je doet.’

‘Hoe krijg ik mijn libido terug?’

Een laag libido is in de meeste gevallen complex. Als je het druk hebt en je al langer samen bent met je partner, is het logisch dat je hem niet meer ieder moment wilt bespringen. Toch bestaat er een weg terug naar die seksuele spanning tussen jullie.

Ook als is seks af en toe misschien het laatste waar je aan denkt, niet-seksuele aanrakingen (kriebeltjes in je haar, zachte strelingen langs je rug) voelen waarschijnlijk wél goed, en dat kleine beetje genot maakt dat je lichaam uiteindelijk toch zal verlangen naar meer. Je hoeft niet altijd zin te hebben om zin te krijgen, is het motto waar je je aan vast kunt houden.

LEES OOK: Deze problemen tijdens de seks herken je alleen als je kids hebt

‘Waarom wil mijn partner niet/wel?’

Weer een libidovraag. Therapeuten geven aan dat verschillende libido’s binnen een relatie vaak voor issues zorgen. Herkenbaar? No worries, want ook dit is meer dan normaal. Vooral vrouwen voelen zich minder snel opgewonden wanneer er grotere dingen spelen.

Als ze zich niet gezien, gehoord of gewaardeerd voelen, is de kans groot dat de handjes boven de dekens blijven. Goede communicatie is voor beide partners cruciaal; jep, ook op het gebied van seks. Wanneer je je echt verbonden voelt tot elkaar, wordt het sneller heet in de slaapkamer.

‘Ben ik saai in bed?’

Vraag je je ook weleens af waarom jouw seksleven er niet zo stomend uitziet als in een goede film of serie? En of het er bij andere ‘echte mensen’ wel zo aan toe gaat? Say no more.

Het is logisch dat je je eigen seksleven af en toe (onbewust) vergelijkt met de passie die je op een schermpje ziet, maar die seks is nep, gepland, en zo uitgevoerd dat het publiek wordt geraakt. Laat je niet gek maken, de seks die je in films ziet is niet ‘normaal’.

‘Hoe vaak per week moet ik seks hebben?’

Sekstherapeut Megan hoort deze vraag váák. ‘Vaak willen partners een antwoord om elkaar te bewijzen dat ze niet genoeg seksen, of dat het juist heel normaal is om maar één keer per week van bil te gaan’ vertelt ze. ‘Opvallend is dat het vrijwel nooit echt om seks gaat.

Als we de tijd nemen om eens uit te zoeken waar het werkelijk om draait, komt het erop neer dat beide partners vaak dezelfde behoeften hebben. Mannen hebben seks nodig om zich geliefd, gezien en gewaardeerd te voelen; vrouwen moeten zich geliefd, gezien en gewaardeerd voelen om seks te hebben.

Ingewikkeld, maar eigenlijk heel simpel. Dit probleem doet zich voor in vrijwel al mijn koppel-sessies.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RD

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen