Wanneer je peuter met een kussen mag slapen? Dit is het antwoord volgens experts

Kinderen Rachelle Abbas 13 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Als je kind nog klein is, heb je de babykamer waarschijnlijk ingericht met schattige, bij elkaar passend beddengoed voor de wieg, maar geen kussens. Maar als je (en vooral je kleine) op het punt staat de wieg in te ruilen voor een kinderbed, vraag je je af wanneer het veilig is voor je peuter om met een kussen te slapen.

Het korte antwoord is: dat hangt er vanaf. Volgens Elizabeth Murray, een kinderarts van het Golisano Children’s Hospital in New York, is het belangrijk dat je kind zelf nog goed kan bewegen: zitten, rollen, staan. Over het algemeen geldt dat je beter geen kussen kunt gebruiken tot ze twee jaar zijn. Dit wordt ook geadviseerd door het Nederlands Centrum Jeugdgezonheid.

Peuter met een kussen slapen

Dit is niet voor niets: volgens de American Academy of Pediatrics (AAP) sterven jaarlijks ongeveer 3.500 baby’s in de Verenigde Staten aan slaapgerelateerde oorzaken zoals verstikking door slapen op kussens of andere zachte oppervlakken. Naast het feit dat kussens gevaarlijk zijn voor kleintjes, hebben ze ook geen kussen nodig. Voor volwassenen is een kussen belangrijk zodat je hoofd en nek goed worden ondersteund, maar omdat kleine kids nog heel anders gebouwd zijn, is het helemaal niet nodig om ze een groot hoofdkussen te geven.

Oud genoeg

Als kinderen de kracht ontwikkelen om zelfstandig te zitten, staan en te lopen, zijn ze in staat om hun positie te veranderen terwijl ze slapen, een kussen zal hun luchtweg dan ook minder snel blokkeren. Voor sommige kinderen is dat misschien al op het punt van een jaar, maar anderen komen dichter bij de leeftijd van 2 jaar. Neem in geval van twijfel contact op met je kinderarts, maar houd het advies van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid aan en gebruik een kussen pas vanaf een leeftijd van 2 jaar.

Van wieg naar bed

Als je besluit een kussen in het bed an je kind te leggen, houd het eenvoudig. Kies bijvoorbeeld eerst voor een peuterkussen in plaats van een model voor volwassenen, dat te dik en ongemakkelijk is voor een klein hoofdje. Peuters bewegen nog steeds veel in hun slaap, het is niet nodig om een kussen te zoeken dat is ontworpen voor een buik- of zijslaper. Je moet waarschijnlijk het kussen van je peuter vaker wassen dan die van jezelf, vooral tijdens koude nachten en griepseizoen, wanneer de kleine een loopneus krijgt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme