De 4 signalen dat je een slaaptekort hebt (zonder dat je het weet)

Gezondheid Susan Dalstra 13 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Feit: we hebben het altijd druk en we zijn altijd moe. Met alles wat op ons bordje ligt, is slaap vaak het eerste wat je opoffert. En je maar afvragen waarom je toch altijd zo moe bent…

Sociale consequenties

Je kan bij hoog en laag beweren dat je prima functioneert op vijf uur slaap, maar de neurologische gevolgen ga je op de lange termijn zeker voelen. Een slaaptekort heeft fysieke, psychologische en sociale consequenties. Soms slaap je veel te weinig zonder dat je het in de gaten hebt.

Dit zijn de signalen waar je op moet letten:

1. Angsten

Van te weinig slaap kan je niet alleen knap chagrijnig, maar ook bang worden. Te weinig slaap activeert het gedeelte in de hersenen dat gaat over het verwerken van emotionele processen. De neurologische activiteit in dat gedeelte vertoont hetzelfde patroon als dat van mensen met een angststoornis.

Dat kan het begin zijn van een gevaarlijke cyclus. De piekeraars piekeren nog meer, vallen moeilijker in slaap en voelen zich de volgende dag nog ellendiger.

2. Concentratie

Je aandacht, concentratie, verbale vermogen en vermogen om te multitasken gaan achteruit als je te weinig slaapt. Kun je om de haverklap niet op de juiste woorden komen? Grote kans dat je dan te maken hebt met een slaaptekort. Als je consequent te weinig slaapt, wordt het ook moeilijker je te concenteren en nieuwe dingen op te pakken.

3. Je presteert minder op je werk

Margaret Thatcher en Napoleon beweerden dat ze prima presteerden op vijf uur slaap en waren daar ook bijzonder trots op. Er zijn echter genoeg foto’s waarop Thatcher tijdens vergadering een dutje doet. Daar komt de gemiddelde werknemer toch niet echt mee weg. ‘Sommige mensen zeggen dat ze minder dan vijf uur per nacht slapen, maar dat is onhoudbaar op de lange termijn. Zodra je onder de vijf uur zakt, heeft dan een enorme neurologische impact.’ Zeg dat maar tegen je baas die denkt dat je prima kan overwerken én om zeven uur ‘s ochtends kan aanschuiven in een meeting.

4. Gewichtstoename

Een van de eerste fysieke kenmerken van slaaptekort is ongezond eten en te moe zijn om te sporten. Het is niet zo dat je afvalt als je veel slaapt, maar je metabolisme functioneert niet goed wanneer je te weinig slaapt. Ghreline is het hormoon dat ervoor zorgt dat je hongergevoel wordt aangewakkert. Dat hormoon maak je meer aan wanneer je niet goed genoeg slaapt.

Als je tien uur per nacht slaapt en nog steeds moe bent, heb je niet zozeer een slaapprobleem maar een probleem met wakker blijven. Als dat het geval is, doe je er goed aan een slaapspecialist in de arm te nemen. Maar voor de meeste van ons is het gewoon heel simpel een kwestie van op tijd onder de wol gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme