10 x de meest voorkomende dromen en hun betekenis

Gezondheid Maaike van de Graaf 12 jun 2020
Leestijd: 5 minuten

Dromen, we doen het allemaal. Zo wordt iedereen weleens wakker uit een droom waarvan je denkt: wat zou ‘t toch betekenen? Droom je regelmatig dat je vliegt of dat je naakt bent? Dat kan en sterker nog: het heeft een betekenis.

En daarom delen we de betekenis van dromen: van achtervolging tot vliegen.

Betekenis van dromen

Eerst nog even over dromen, want waarom dromen we eigenlijk? Volgens wetenschappers is dat vooral om je dag te verwerken. Je herkent vast wel dat je vaak droomt over een onderwerp waar je het toevallig die dag met collega’s over hebt gehad. Juist dromen draagt eraan bij dat je al die prikkels van de dag een plekje kan geven.

En die hoeveelheid prikkels zorgen dus ook voor een flinke hoeveelheid dromen. Zo dromen we zo’n twee uur per nacht en hebben we in die twee uur tussen de vijf en zeven dromen. Wat die cijfers betekenen? Dat we ongeveer zes jaar van ons leven aan het dromen zijn.

Dromen

Dromen doen we dus heel veel en dus is het niet gek dat je af en toe wakker wordt met een droom die nog vers in je geheugen zit. Vaak onthoud je de dromen die je al eerder hebt gehad en zul je vast merken dat je over bepaalde onderwerpen meer droomt dan andere. ‘s Ochtends vraag je je dan weleens af waarom je alweer over dat ene onderwerp hebt gedroomd.

En dromen hebben dus wel degelijk een betekenis. Benieuwd wat de betekenis van dromen is? We delen de tien meest voorkomende droomsymbolen.

Naakt

Mocht je weleens dromen dat je poedelnaakt bent, dan heeft dat voornamelijk te maken met je kwetsbaarheid en jezelf durven openstellen. Als deze droom je bekend voorkomt, dan ben je vaak bang om jezelf bloot te geven. Je vindt het lastig om jezelf te zijn in een groep mensen en hebt behoefte aan een plek voor jezelf.

Achtervolgd worden

Je kunt het gerust een nachtmerrie noemen als je droomt dat je wordt achtervolgd. Het gaat bij deze droom ook om angst. Het symboliseert namelijk dat je bang bent voor iets. Word je achtervolgd door een man of vrouw? Dan kan het zijn dat je bang bent voor seks. Een man of vrouw staat in zo’n droom vaak symbool voor lust en liefde.

Word je achtervolgd door bijvoorbeeld een hond of kat, dan kan het betekenen dat je een bepaalde emotie heel diep hebt weggestopt. Dromen over dieren gaan vaak over verborgen krachten die je hebt weggestopt.

Zonder te leren aan je examen beginnen

Zelfs als het al jaren geleden is dat je voor het laatst een toets hebt gemaakt, ook dan kun je nog dromen dat je onvoorbereid bij een examen aankomt. Deze droom symboliseert vooral faalangst. Je hebt het gevoel dat je iets niet goed hebt voorbereid en bent angstig dat bepaalde dingen in je leven niet zullen lukken.

Vliegen

Als je jezelf ziet vliegen in je dromen betekent het vooral dat je weer even kind wil zijn. Je verlangt naar vrijheid, maar… Deze droom kan juist ook betekenen dat je onlangs afstand hebt genomen van een aantal beperkingen en je juist nu weer vrij voelt.

Uitvallende tanden

Als je droomt dat je tanden stuk voor stuk uitvallen, kun je natuurlijk gewoon heel erg gesteld zijn op je gebit. Maar het kan ook betekenen dat je geen grip hebt op bepaalde situaties in je leven. Je bent bang dat je langzaam de controle verliest. Deze droom kan ook de angst om voor paal te staan symboliseren.

Je gaat vreemd

Ai, als je tijdens je droom seks hebt gehad met iemand anders dan je partner dan kan het betekenen dat je verlangt naar iemand anders. Ook kan het zijn dat je niet tevreden bent met je relatie en op zoek bent naar meer liefde.

De weg kwijt zijn

Ook deze droom kan net als achtervolgd worden bijna lijken op een nachtmerrie. Als je droomt dat je ineens de weg kwijt bent, dan kan het zijn dat je even niet weet wat je met je leven wil. Mocht je specifiek dromen over dat het je niet meer lukt om de weg naar huis te vinden, dan kan het betekenen dat je thuis even niet meer als thuis voelt.

Vallen

Een droom over vallen is voor veel mensen een herkenbare. Soms schrik je zelfs wakker omdat je lichaam het idee heeft dat je echt valt. Mocht je dit herkennen, dan kan het zomaar zijn dat je onzeker bent. Je bent bang bent je het leven niet onder controle hebt. Vaak heeft het ook te maken met steun uit je omgeving: voor je gevoel mis je die.

Heel nodig naar het toilet moeten

Mocht de nood in je droom heel hoog zijn, betekent dat vaak dat je toe bent aan ontspanning. Je vindt het lastig om dingen los te laten, maar bent tegelijkertijd ook toe aan even een momentje voor jezelf.

Op zee

Als je ‘s nachts droomt dat je midden op zee bent, dan symboliseert dat het verkennen van het onbewuste. Je bent op zoek naar dat waar je nog niet veel vanaf weet. De zee staat dan ook symbool voor zelfontwikkeling en ontdekken wie je echt bent. Een nieuwe uitdaging zou dus zo maar eens op jouw verlanglijstje kunnen staan.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Happinez

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme