Bevallingsverhaal Corine: ‘Zijn lippen waren drie keer zo groot als normaal’

Persoonlijk Wilma Groothuis 15 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Mooi, ontroerend en bijzonder: ieder bevallingsverhaal is uniek. Langdurige en snelle bevallingen, thuis en in het ziekenhuis, met en zonder pijnstilling, keizersnedes en vaginale bevallingen: alles komt langs in deze rubriek. Deze week lees je het bevallingsverhaal van Corine.

De statistieken

Moeder: Corine
Start bevalling: Natuurlijk na strippen
Zwangerschapsduur: 41 weken en 4 dagen
Duur bevalling: 6,5 uur
Plaats: Thuis
Pijnstilling: Geen
Manier van bevallen: Natuurlijk
Bijzonderheden: Geboren in aangezichtsligging
Hoeveelste kind: Tweede
Gewicht: 4690 gram

Hoe het begon

“Met 41 weken zwangerschap had ik nog helemaal geen ontsluiting, dus zouden we twee dagen later, op een vrijdag, naar het ziekenhuis gaan om te kijken of ik kon worden ingeleid. Ik was best wel klaar met mijn zwangerschap, de laatste week was zwaar en ik was heel erg moe. Tijdens de controles was alles goed en omdat de verloskundige woensdag mij nog niet kon strippen, vroeg ik het aan de verloskundige in het ziekenhuis. Dat wilde ze wel doen, maar tot mijn grote verbazing had ik zonder iets gevoeld te hebben al 3 á 4 centimeter ontsluiting. Een totale verrassing. De verloskundige zei tegen ons dat het gek moet lopen als het dit weekend niet gebeurt. De inleiding vindt maandag plaats als het toch niet gebeurt.

Het bevallingsverhaal van Corine

Omdat ik de dag daarna nog geen verandering voelde, heeft mijn eigen verloskundige mij zaterdagmiddag iets hardhandiger gestript. Toen ze wegging, zei ze: ‘Tot vanavond dan’. Dat vanavond werd zondagochtend.

02.00 uur

Om 02.00 ging ik naar de wc en daar verloor ik mijn slijmprop. Een uur later voelde ik de eerste wee en weer een uur later besloot ik uit bed te gaan, want slapen lukte toch niet meer. De weeën kwamen direct om de 4 minuten en waren goed op te vangen.

06.30 uur

De verloskundige kwam bij mij thuis en ik had al 7 centimeter ontsluiting. Wat een verademing na mijn eerste bevalling met een vijf uur durende weeënstorm, veroorzaakt door het inleiden van de bevalling. Om 07.30 uur had ik al 10 centimeter ontsluiting en gelukkig niet al te veel pijn. Omdat mijn vliezen nog niet gebroken waren, heeft de verloskundige deze gebroken. Na dit moment bleven de weeën uit. Ik moest gaan lopen of naar het toilet om ze weer op te wekken en dit lukte na een tijdje. Gelukkig maar, want er werd al gezegd dat als ze niet komen, we naar het ziekenhuis gingen en dat wilde ik niet.

bevallingsverhaal Corine
Corines zoon net na de bevalling

09.00 uur

Toen ik uiteindelijk net na 09.00 uur persdrang voelde, mocht ik gaan persen. Ze zagen iets komen, maar wat ze zagen wisten ze niet. De verloskundige had met het doorprikken van de vliezen het schedeldak gevoeld, maar dit was niet het schedeldak. Wat ze zagen, waren de lippen van mijn zoon. In de tijd tussen het breken van de vliezen en de persweeën is mijn zoon gaan draaien met zijn hoofd, terwijl hij al vanaf week 30 met zijn hoofd goed lag. De draaiing naar een aangezichtsligging veroorzaakte waarschijnlijk ook het uitblijven van de weeën.

Gelukkig heb ik tijdens de bevalling hiervan niets meegekregen. De verloskundige was mijn vagina aan het oprekken in de hoop geen knip te hoeven zetten, maar dat bleek toch nodig te zijn. Na 24 minuten persen was mijn zoon er. Het eerste wat ik zag was een baby met opgezette lippen. Ik denk dat ze drie keer zo groot waren als dat ze normaal zijn bij een baby. Mijn verloskundige zei dat ze dit in haar 35 jaar als verloskundige maar één keer eerder had meegemaakt, maar toen voelde ze het bij het meten van de ontsluiting en zijn ze naar het ziekenhuis gegaan.

10.28 uur

Na de geboorte van mijn zoon kwam de placenta er niet uit. De ambulance was al gebeld, maar uiteindelijk werd na heel hard duwen op mijn buik door de verloskundige en persen in het luchtledige de placenta ook geboren. Ook had ik niet teveel bloed verloren, dus ik hoefde gelukkig niet alsnog naar het ziekenhuis.

Hoe is het bevallen?

Omdat dit mijn tweede kind is, dacht ik voordat de bevalling begon dat als ik eenmaal mag gaan persen, het een verlossing is. Maar daar ben ik van teruggekomen. Dit keer had ik geen weeënstorm gehad en eigenlijk heel relaxt 10 centimeter ontsluiting gekregen, maar ik moest nu veel harder persen om hem eruit te krijgen, omdat de ligging verre van ideaal was. Deze keer heb ik de ring of fire (Een heftig en branderig gevoel bij de vagina, red.) zeer zeker gevoeld. Uiteindelijk ben ik wel blij dat ik thuis ben bevallen.”

Bevallingsverhaal Laura: ‘Ze is helemaal paars en ze huilt niet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen