Is neuspeuteren bij kinderen erg? Een deskundige geeft antwoord

Gezondheid Valéry de Voijs 15 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Neuspeuteren; iedereen doet het wel eens, maar sommige kinderen spannen de kroon wanneer het om deze slechte gewoonte gaat. Hoe slecht dit neuspeuteren eigenlijk? Een deskundige geeft antwoord.

Wist je dat zo’n 90 procent van de mensen wel eens in zijn neus peutert? Het lijkt misschien heel onschuldig, maar toch kan neuspeuteren vervelende consequenties hebben. Dit is wat experts erover te zeggen hebben.

Neuspeuteren bij kinderen

Dat neuspeuteren niet heel smakelijk is, weten we allemaal. Dr. Kelly Fradin, kinderarts, moeder en auteur, zegt hier het volgende over.

Het vergroot de kans om ziek te worden

Dr. Fradin legt uit dat neuspeuteren de kans om ziek te worden kan vergroten. Door in je neus te peuteren kun je namelijk de kwetsbare huid, het haar, en het slijmvlies kapot maken. Hierdoor komen onzuiverheden en vochtige lucht in onze longen, wat nare ziekten kan opleveren. Wanneer het neuspeuteren zo erg wordt, dat het bloedneuzen veroorzaakt, is er een groot probleem. Volgens Dr. Fradin wil je daarom al vanaf jonge leeftijd voorkomen dat kinderen hier een gewoonte van maken.

Bacteriën

Wanneer je kind het neuspeuteren niet gemakkelijk krijgt afgeleerd, is het belangrijk dat je zijn nagels kort houdt. Zorg er voor dat je zijn nagels regelmatig knipt en vijlt, zodat je de kans op nare bacteriën verkleint. Volgens Dr. Fradin is het daarom ook belangrijk om de handen van je kind vaak te wassen. Kinderenhanden zitten vol met bacteriën die zij niet in hun mond of neus willen hebben.

Zo laat je je kind stoppen met peuteren

Wanneer een kind in zijn neus peutert, zal hij automatisch een wondje veroorzaken. Wanneer dit wondje heelt, zullen er snotjes aan de korstjes bijven plakken. Dit is voor kinderen dan weer extra verleidelijk om aan die wondjes te peuteren. Om die vicieuze cirkel te doorbreken is het belangrijk dat je kind stop met peuteren. Dr. Fradin adviseert ouders daarom om de binnenkant van de neus voorzichtig in te smeren met een vette crème, zoals vaseline.

Neuspeuteren: iedereen doet het, maar waarom?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme