Smeren maar! Waarom jouw oma al Vaseline gebruikte

Algemeen Valéry de Voijs 25 mei 2021
Leestijd: 3 minuten

Onze overgroot oma’s wisten er al raad mee, en tot de dag van vandaag vinden we het in ieder badkamer terug: een grote pot Vaseline. Deze vettige crème werd in 1870 al uitgevonden, en is nog tegenwoordig nog steeds één van de meest populairste zalfjes. Dat is ook niet zo gek, aangezien het smeren veel voordelen opleveren. Eén van die voordelen van Vaseline is het hydrateren van je droge huid.

Een droge huid ziet er niet alleen niet zo mooi uit, maar kan ook jeuken, schilferen en zelfs pijn doen. Voordat je fanatiek met Vaseline gaat smeren, wil je wel begrijpen wat de oorzaken zijn van je droge huid.

Oorzaken droge huid

Sommige oorzaken zijn nogal logisch: te weinig drinken, slecht eten, roken en het het gebruik van medicijnen zijn bekende oorzaken van een droge huid. Maar ook weersomstandigheden of te heet douchen kunnen bijdragen aan jouw droge huidlaagje.

Tips tegen droge huid

Douche dus niet te vaak, niet te lang en niet te heet (thanks, daar gaat onze geplande badderavond). Ook al klinkt het tegenstrijdig: water droogt de huid juist uit. Als jij een droge huid hebt, zul je afscheid moeten nemen van dat mandje gekleurde zeepjes. Zeep is namelijk helemaal niet goed voor je droge huid, en dat wil je dus vermijden. Gebruik dan bijvoorbeeld een product op oliebasis. Ook kun je na het douchen je huid beter niet hardhandig afdrogen, maar zachtjes deppen. Wist je trouwens dat je niet eens iedere dag hoeft te douchen? Klinkt misschien vies, en is even wennen, maar zolang jij niet als stinkende Sammy op je werk komt en je dan wel weer even netjes met een washandje aan de wasbak wast, is er niets aan de had en gaat jouw huidje erg dankbaar zijn.

Vaseline tegen droge huid

I hate to break it to you… maar we komen er echt niet meer omheen. Naarmate we ouder worden zal onze huidjes te maken hebben met vochtverlies. Daar is nu eenmaal niets aan te doen. Wel kunnen we er zo goed mogelijk mee omgaan, zodat we toch nog kunnen stralen alsof we achttien zijn.

Zodra jij dus merkt dat je last hebt van een droge huid, wil je smeren, smeren en nog eens smeren. Het liefst met een zo vet mogelijke crème. En denken we aan een vette crème, denken we aan Vaseline. Het bekende zalfje wordt ook wel petroleum genoemd, en heeft een een soort ‘afdekkende’ werking. Eigenlijk legt Vaseline dus een soort beschermlaagje over je je buitenste huidlaag, waardoor minder vocht kan verdwijnen. Deze beschermlaag (oftewel hoornlaag) is dus eigenlijk een soort muur van bakstenen en cement om jouw tegen de buitenwereld te beschermen. De ‘bakstenen’ bevatten de Natural Moisturizing Factor. Deze NMF’s trekken vocht aan en houden het vast in de cel. Het ‘cement’ zorgt voor je elasticiteit en flexibiliteit van je huid. En al dat cement en stenen willen wij maar al te graag beschermen.

14 alledaagse gewoontes die een mooie huid saboteren

Gebruik Vaseline op andere manieren

Dat Vaseline dus goed is voor jouw droge huid, weten we nu wel. Maar wist je dat je Vaseline ook voor allerlei andere dingen kunt gebruiken? Als jij je bijvoorbeeld verband tijdens het koken, kun je Vaseline op je pijnlijke plekje smeren, om blaartjes te voorkomen. En wist je dat je de zalf ook helpt tegen luizen? Als jouw dochter thuiskomt met luizen in haar haren en je hebt geen luizenshampoo in huis kun je haar hoofdhuid insmeren met Vaseline. En wil jij wat meer volume in je wimpers? Je voelt hem al aankomen: smeer er voorzichtig wat Vaseline op. Je kunt trouwens ook een beetje vaseline op je polsen smeren voordat je je parfum sprayt… dan blijf je je luchtje namelijk langer ruiken. Zijn jouw vingers opgezet op een warme zomerse dag, en krijg je je ringen niet af? Een beetje Vaseline kan helpen. Check alle 33 manieren hier.

Nee, dit is niet door Vaseline gesponsord, wij zijn gewoon heel blij dat dit fijne zalfje bestaat. Lekker smeren dus!

Scheer jij met een scheermesje? Met dank aan deze 4 tips krijg je een ultiem gladde huid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen