Rapunzels opgelet: Indiase haarspecialist geeft tips

Algemeen Valéry de Voijs 25 mei 2021
Leestijd: 4 minuten

Stiekem zijn we best een beetje jaloers op het haar van Indiase mannen en vrouwen. Of je zelf ook zo’n lange vlechten adoreert, of blij bent met je korte kapsel; het is je vast niet ontgaan dat de lokken van Indiase vrouwen er altijd zo gezond uitzien. Komt het door de vele mango’s wat ze eten, of door de zelfgemaakte kokosolie? Deze Indiase haarspecialist deelt haar geheimen.

Mahazabin Farhana Felmey, oftewel Mahaz, post op haar Instagram pagina dagelijks tips tegen allerlei veelvoorkomende haarproblemen als haaruitval of grijze haren. Ook vertelt ze uitgebreid hoe zij zelf zulke lange lokken heeft gekregen, en hoe ze ervoor zorgt dat ze geen gespleten haarpunten krijgt. Tussen het kammen en wassen door nam ze even de tijd voor ons interview, en daar zijn we haar heel dankbaar zoor.

Indiase cultuur

Deze 33-jarige haarspecialist is geboren in Kolkata, een klein stadje in het westen van India. Voor de India-kenners onder ons: deze stad staat bekend om de Ayurveda levensstijl. In deze levensstijl staat alles in het teken van balans. Je geest, lichaam, zenuwstelsel (in India ook wel ‘chakra’s’ genoemd), hormonen en onze spijsvertering moeten dan in balans zijn. Daarbij is het volgens Mahaz traditie in de Indiase cultuur om lange haren te hebben: ”we see women as symbol of love, nurture, growth, wealth and pride. Hair is the pride part”. Dat ze op de dag vandaag nog steeds haar lange lokken borstelt, houdt haar cultureel verbonden met haar cultuur.

Verschillen met de westerse cultuur

Na een aantal jaren in Dubai te hebben gewoond, filmt Mahaz haar tutorials tegenwoordig vanuit haar huis in Amerika. Ze heeft dus niet alleen de Indiase gebruiken meegekregen, maar ziet ook verschillen met de Westerse cultuur. Volgens haar kampen we allemaal met dezelfde struggles wanneer het op onze haren aankomt, maar gaan we er op een andere manier mee om. Als wij grijs worden, weten we vaak niet hoe gauw we een afspraak bij de kapper moeten maken, terwijl ze in India zorgen dat je lichaam (volgens de Ayurveda principes) weer in balans komen.

In balans komen

Om je lichaam en geest weer in balans te brengen zul je je lichaam moeten reinigen van alle toxins (en nee, hier is geen extreme detox voor nodig). Het begint met een gebalanceerde maaltijd per dag, waarin je voldoende bittere producten binnen krijgt (Jeej, spruitjes tijd!). Bij het in balans brengen van je chakra’s is de ‘Shirodhara‘ een bekende techniek in India die ook nog eens heel gezond is voor je haren. Tijdens deze behandeling lig je op je rug op een soort massagetafel, en drupt er warme olie op je voorhoofd.

Must have

Een traditionele shampoo in India is LEP, een mengsel van Amla (herstelt de kleur), Reetha (tegen onzuiverheden) and Shikakai (verwijderen van talg). En nee, we hoeven geen retourtje Delhi te boeken, deze shampoo is ook gewoon in Nederland te krijgen. Een ander bekende traditie in het zuiden van India is het wekelijks scrubben van je hoofdhuid, met een zelfgemaakte scrub van koffie, honing en water.

Deze simpele meditatie oefening is ideaal voor moeders

Haarproblemen

De meeste vragen in haar inbox gaan over het behandelen van allerlei haarproblemen. De meest voorkomende zijn:

1. Haaruitval

Volens Mahaz ligt de oorzaak vaak bij stress, of het gebruik van bepaalde medicatie. Ook adviseert zij te kijken naar je BMI, hormoonbalans en bloedcirculatie, want daar zou Pranayama (een bepaalde ademhaling) bij kunnen helpen. Ook Shirsaasana geeft je bloedcirculatie een boost (op je hoofd staan). Haar geheim ligt in ieder geval in het gebruik van Bhringaraj olie, wat de bloedcirculatie bevordert.

2. Glanzend haar

Mis jij een beetje glans in je lokken? Dan wordt het tijd dat je je kussenslopen vervangt. Volgens Mahaz begint glanzend haar namelijk bij zachte kussenslopen. Gebruik ook geen chemicaliën, bescherm je haar van UV-straling en gebruik voldoende kokosolie door je haren. Heb jij een acne gevoelige huid en krijg jij door kokosolie bultjes op je voorhoofd? Gebruik dan enkel een klein druppeltje in het midden van je achterhoofd, en puntjes van je haar.

3. Verkeerde oliën

Heel goed dat jij je haren en hoofdhuid voorziet van voldoende oliën. Probeer dit wel op een schone hoofdhuid te doen. Daarbij wil je deze producten vermijden: Paraben, Formaldehyde, Ammonium & sodium lauryl sulfate, Polyethylene glycol, sodium lauryl sulfate, Triclosan. De goedzakken zijn: plantenolie, Aloe, Shikakai, Glycolic acid, Salicylic acid, Lactic acid.

Natuurlijk kleuren

Van nature heeft Mahaz al bruin haar. Wilt ze het een toon donkerder, dan mengt ze een half kopje henna met drie theelepels indigopoeder en voegt daar wat olijfolie aan toe. Even laten intrekken, en uitspoelen. Voor de lichtere plukjes maakt ze een mengsel van één kopje kamillebloemen en twee kopjes lauw water. Dit mengsel sprayt ze dan elke dag in haar haren, et voila.

India Haarspecialist
Mahaz Instagram

Broodnodige cursus haren wassen voor vrouwen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme