HELP! Je eerste grijze haren en wat je eraan kunt doen

Beauty Samantha Lakker 29 aug 2018
Leestijd: 4 minuten

Hoe kan dit, het ene moment leef je niets vermoedend je leventje en het andere moment – BAM – een grijze haar. Hoe dan!?

Wat veroorzaakt precies deze plotselinge verandering in je haar, vraag jij je natuurlijk af. Anabel Kingsley, trichologist en Director of Communications bij Philip Kingsley Trichological Clinic, legt het uit:

Help! Waarom wordt mijn haar grijs?

Grijze haren duiken op wanneer je lichaam stopt met het produceren van pigmentcellen, oftewel de melanine in je haren die hen hun kleur geeft, zegt Kingsley. ‘Het haar is niet echt grijs, het is gewoon niet gepigmenteerd of kleurloos.’

Als je ooit een grijs haar hebt gevonden (je bent niet de enige, we hebben er allemaal wel een keer een gevonden in het prachtige TL-licht van de badkamer), zal je zien dat het haartje er bijna geel uitziet. Dit komt omdat keratine, het eiwit dat je haar vormt, van nature een gele tint heeft. Dus wanneer je haar zijn melanine verliest, ziet je de gele tint van keratine er doorheen, legt Kingsley uit.

En is grijs worden genetisch bepaald?

De belangrijkste oorzaak van grijze harem zijn de genen die je hebt geërfd, dus ja. ‘Als we grijs worden, kan het worden geërfd van de kant van onze moeder of van onze vader,’ zegt ze. Dat wil zeggen dat als je moeder en vader grijs werden toen ze jong waren, er een grote kans is dat hetzelfde bij jou gebeurt. Kingsley voegt ook toe dat vanwege genetica, blanke mensen eerder grijs worden – rond hun dertigste, terwijl mensen met Afrikaanse en Aziatische achtergronden de neiging hebben om grijze haren later in het leven te ontwikkelen.

Stress kan ook een rol spelen bij het verliezen van de melanine in je haar, maar je moet nog steeds de genetische aanleg hebben, terwijl een vitamine B-tekort ook is gekoppeld aan vroegtijdig grijs worden, voegt Kingsley eraan toe. ‘Dat wil niet zeggen dat als je veel vitamine B inneemt, je haar niet grijs wordt’, verduidelijkt ze. ‘Het is alleen zo dat als je een tekort aan vitamine B hebt, je misschien eerder grijs wordt dan je normaal zou doen.’

Ik vind het helemaal niks. Hoe kom ik van mijn grijze haren af?

Helaas is er geen manier om de kleur van je grijze haren weer terug te krijgen. Gelukkig heeft Kingsley een paar aanbevelingen over hoe je grijzen kunt verbergen als je er nog niet aan toe bent om ze te gewoon te rocken.

Verf je haar

Regel nummer 1? Pluk geen grijze haren om van ze af te komen. ‘Als je herhaaldelijk grijze haren plukt, of eigenlijk elk haartje, kan je het haarzakje beschadigen, waardoor het haar uiteindelijk niet meer groeit,’ waarschuwt Kingsley. Het verven van je haar is eigenlijk een van de beste opties.

Dat gezegd hebbende, of je nu je haar in een salon of thuis aan het kleuren bent, Kingsley raadt aan om een ​​goede shampoo en conditioner te gebruiken om ervoor te zorgen dat je haar voldoende gehydrateerd is. Op 50-jarige leeftijd, wanneer de meeste mensen significant grijs worden, volgens Kingsley, zal de helft van je haar grijs zijn en over het algemeen fijner van textuur. Dit is ook de leeftijd waarop je talgklieren (olie-klieren) minder produceren, waardoor het haar ook droog kan aanvoelen. Omdat kleur het haar alleen maar verder uitdroogt, is het belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen om je manen goed gevoed te houden.

Neem highlights

‘Als je je haar niet donkerder wilt verven, kunnen highlights helpen om ervoor te zorgen dat je grijze haren niet zo zichtbaar zijn,’ zegt Kingsley. Niet alleen zullen de verschillende tinten en de dimensie van de highlights je grijzen haren beter laten blenden, maar ze zorgen er ook voor dat de focus minder ligt op je grijze haren.  

Gebruik tijdelijke concealers, zoals poeders en sprays

Kingsley stelt voor om zes tot acht weken te wachten tussen het kleuren van je haar om eventuele beschadiging te minimaliseren. Maar hoe zit het het dan met je uitgroei? Dat is waar tijdelijke uitgroeispray te pas komt. Hoewel het onhandig kan zijn als je veel grijze haren hebt, is deze kortetermijnoplossing handig als je hier en daar een paar haartjes opmerkt tussen de kappersafspraken door. 

Eigenlijk vind ik mijn grijze haren wel wat hebben. Heeft grijs haar speciale verzorging nodig?

Het hoeft niet te betekenen dat je je grijze haren wilt verdoezelen zodra je ze hebt ontdekt, of het er nou maar een paar zijn of je volledig grijs bent. Als je je grijze haren wilt omarmen, maar wilt dat ze er op hun best uitzien (duh!), raadt Kingsley aan producten te gebruilken die zijn ontwikkeld voor grijskleurig haar.

Een andere manier om je grijze haar te beschermen, is het gebruik van bescherming tegen de zon. ‘Als meer dan 50 procent van je haar niet gepigmenteerd is, is het gevoeliger voor UV-schade,’ zegt Kingsley. Melanine biedt meer bescherming tegen de zonnestralen, dus als je haar er geen meer heeft, kan het verkleuren, kroezen, droog of broos worden.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme