6 overduidelijke tekenen dat je relatie lijdt onder stress

Persoonlijk Janne Vogel 3 sep 2018
Leestijd: 3 minuten

Stress is funest voor vrijwel álles, dus geen wonder dat ook je relatie de dupe kan worden van een zware periode. Het leven gaat echt niet altijd over rozen, dus moeilijke tijden zijn onvermijdelijk. Toch hoeft stress je relatie niet kapot te maken, integendeel.

De volgende 6 tekenen geven aan dat je relatie door een stressvolle periode in een dipje is beland.

1. Het voelt alsof je geen tijd voor jezelf hebt

Soms wordt je zo opgeslokt door alle verplichtingen en je dagelijkse routine, dat het onmogelijk lijkt om wat tijd voor jezelf te reserveren. Als je het gevoel hebt dat je geen tijd meer hebt om de dingen te doen die je graag wíl doen, heb je overduidelijk stress. Te weinig tijd voor jezelf inplannen kan maken dat je ook minder geniet van de tijd samen met je partner. Plan gedurende week een paar me-time momentjes om op te laden. Doet wonderen.

Dit zijn de 13 tekenen van een gezonde relatie volgens een psycholoog

2. Jullie hebben weinig seks

Als jullie van vroeg slapen een gewoonte maken en niet meer zoveel quality time tussen de lakens spenderen, is de kans groot dat jullie relatie lijdt onder stress. Het is niet raar dat jullie seksleven wat ups en downs kent, maar het is belangrijk dat jullie elkaar wel blijven voelen. Letterlijk en figuurlijk. Je hoeft niet gelijk wilde seks te hebben, maar elkaar knuffelen en zoenen of elkaars hand vasthouden tijdens het Netflixen, maakt dat het vuur blijft branden.

3. Je bent niet zo geïnteresseerd in wat je partner vertelt

Als je nogal afwezig bent als je partner je vertelt over zijn dag of een plan dat hij heeft, is dat een teken van stress. Laat je pieker-gedachten jullie communicatie niet verpesten, want – zoals je vast al weet – is goed met elkaar blijven praten meer dan belangrijk. Met piekeren los je niets op en je partner verdient je volle aandacht. Focus.

LEES OOK: Weinig tijd? Zo houd je je relatie leuk zonder datenights

4. Jullie praten meer met anderen dan met elkaar

Het is volkomen normaal dat je beiden tijd met anderen doorbrengt, maar als je merkt dat je met vriendinnen of je moeder urenlang kunt praten en de gesprekken met je partner oppervlakkig blijven, is er iets mis. Hetzelfde geldt andersom. Jullie zijn een team en zouden alles met elkaar moeten kunnen bespreken. De kans is groot dat jullie elkaar in alle hectiek een beetje zijn kwijtgeraakt. Plan wat tijd samen en vind elkaar terug!

8 vragen die je jezelf zou moeten stellen in een relatie

5. Jullie zitten constant op je telefoon

Natuurlijk is het normaal om je telefoon te gebruiken, maar die ene werk e-mail en je Facebook tijdlijn kunnen écht wel even wachten. Constant scrollen is funest voor je relatie, dus doe het af en toe even niet. We leven in een digitale wereld die al stressvol genoeg is, dus maak van face to face communiceren weer een prioriteit. Het is heerlijk om even uit te loggen en samen met je partner te zijn. Gewoon in het hier en nu. Voelt misschien onwennig, maar zorgt er wel voor dat je relatie niet op de klippen loopt.

6. Je ergert je snel aan je partner

Als het geluid van dagelijkse gewoonten als een kuchje of het ophalen van zijn neus je he-le-maal gek maken, is stress waarschijnlijk de boosdoener. De druk die je op jezelf legt kan ervoor zorgen dat je je ergert aan de kleinste dingetjes. Ga op zoek naar de kern van je stress en vertel je partner waar je mee zit. Hij kan je gedachten niet lezen en kucht écht niet om jou te irriteren. Keep that in mind.

Dit zijn de 13 tekenen van een gezonde relatie volgens een psycholoog

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

RD

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen