4 manieren waarop social media je relatie dagelijks kunnen beïnvloeden – en ze zijn niet leuk

Algemeen Eva ten Wolde 14 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Instagram, Facebook en TikTok zijn goed voor het een (hallo, überschattige babyfilmpjes), maar minder goed voor het ander (hallo, relatie). Het is misschien goed om even stil te staan bij de negatieve invloed die social media op je liefdesleven kunnen hebben.

Dan kun je daar in ieder geval voor waken!

Dit kan de invloed van social media op je relatie zijn…

1. Social media kunnen de quality time met je partner in de weg staan

Kun je de vrolijke pingeltjes van je telefoon onmogelijk negeren? Je bent niet de enige. Social media werken verslavend, omdat je door de berichtjes en vind-ik-leuks af en toe een dopamineshot krijgt. En dopamine is een geluksstofje waar je steeds meer van wilt…

Dit zorgt ervoor dat je op sommige momenten zó vastzit aan je telefoon, dat je bijna vergeet dat je partner ook nog naast je zit. Daar gaat jullie o zo belangrijke quality time…

2. Het kan zorgen voor onrealistische verwachtingen

Als je even door je timeline gaat, word je waarschijnlijk platgegooid met sprookjesachtige kiekjes van ultra kleffe tortelduifjes. ‘Ach, moet je zien. Ze wordt voor de derde dag op rij verrast met een ontbijtje op bed en een gigantische bos rozen!’

Deze mierzoete taferelen zijn hartstikke in scène gezet, maar veel vrouwen krijgen evengoed het idee dat hun wederhelft zulke dingen óók zou moeten doen. Oftewel: de perfecte plaatjes op Instagram kunnen veel invloed hebben op de tevredenheid binnen je relatie.

Relatietherapeute: koppels die veel foto’s op sociale media delen, zijn vaak minder gelukkig

3. Social media kunnen leiden tot (meer) jaloezie

De verleiding om af en toe te checken wat je lover uitspookt op Instagram of Facebook is groot. En als je er op zo’n moment achterkomt dat je partner zit te snorren tussen de foto’s van een collega of oude vlam, word je verteerd door jaloezie.

Tja… Het zal dan ook niemand verbazen als we vertellen dat er uit onderzoek is gebleken dat er een duidelijke link is tussen socialmediagebruik en jaloezie binnen een relatie.

4. Het kan een slechte invloed hebben op je mentale gezondheid

Instagram, Facebook en andere platforms verbinden mensen over de hele wereld met elkaar. Dat is geweldig, maar social media brengen ook minder positieve dingen teweeg. Uit verschillende onderzoeken is namelijk gebleken dat socialmediagebruik kan leiden tot eenzaamheid en depressie.

Deze problemen hebben niet direct met je relatie te maken, maar het kan de band met je lief wel beïnvloeden. Als je kampt met mentale problemen, kun je bijvoorbeeld minder behoefte hebben aan intimiteit of afhankelijker worden van je partner.

Onderzoek: koppels die elkaar af en toe roasten, hebben een betere relatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen