Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 15 apr 2021
Leestijd: 3 minuten

‘Ik start maandag wel’: 4 motivatie tips om je nu écht aan je plan te houden

Heb jij soms moeite met het vinden van motivatie om écht aan de slag te gaan? Het maakt niet uit of jij wilt afvallen, meer wilt sporten of vaker een ommetje wilt maken – deze motivatie tips gaan iedereen helpen om je vanaf nu aan je plan te houden.

Ik hoor het mezelf nog zo vaak zeggen. “Ach, ik start maandag wel”. Maandag is een utopie geworden waar we naar toe leven, waar we zelfs een beetje voor vrezen. Want als het eenmaal maandag is, heb je dan op magische wijze wél ineens de motivatie om te gaan sporten?

Het antwoord daarop is waarschijnlijk nee. Misschien maak je een beginnetje, loop je je eerste rondje of doe je een thuis workout, maar de dag daarna val je weer terug in je oude gewoontes. Helaas was dit voor mij ook ontzettend herkenbaar – totdat ik zelf de knop omzette en besloot om niet meer te wachten op motivatie.

4 motivatie tips die je écht verder gaan helpen

1. Je kunt niet op motivatie vertrouwen

Yes, dat lees je goed. Deze “tip” in een lijstje met motivatie-tips is misschien verwarrend, maar laat het me uitleggen.

Veel mensen blijven op de bank zitten, hopend op dat sprankje motivatie wat waarschijnlijk toch nooit komt. Motivatie is een abstract begrip dat vaak wordt gevormd van factoren van buitenaf. Denk aan een vriendin die appt of je mee wilt sporten en het zonnetje dat buiten schijnt.

Wanneer je jouw motivatie laat afhangen van deze factoren, snijd je jezelf in de vingers. Je zou er eigenlijk voor moeten zorgen dat jíj jouw eigen motivatie bent. Zorg ervoor dat het sporten een deel van jouw lifestyle wordt en je bent nooit meer afhankelijk van jouw motivatie.

4 redenen waardoor je mogelijk niet afvalt (terwijl je wel gezond eet)

2. Maak er een gewoonte van

Waarom poets je elke avond je tanden? Natuurlijk doe je dat voor een frisse mond vanuit een hygiënisch standpunt, maar vooral ook omdat het een gewoonte is. Je denkt er niet meer over na, je doet het gewoon. Probeer op deze manier ook van sporten een gewoonte te maken, en je hebt die motivatie uiteindelijk helemaal niet meer nodig. Je gaat gewoon – omdat het een gewoonte is.

3. Plan het in

Vooral met thuisworkouts is het verleidelijk om het sporten zo lang mogelijk uit te stellen. Er zijn nog genoeg klusjes in huis die je moet doen. Maar als je ‘s avonds op de bank zit, voetjes omhoog en Netflix aan, dan kan je vast eerlijk toegeven dat het echt niet meer van sporten gaat komen.

Wat mij persoonlijk heel erg geholpen heeft, is het inplannen van sportmomenten. Al doe je het maar één keer per week, zet het in je agenda. Zorg ervoor dat je die tijd en ruimte ook echt gebruikt om te sporten, elke week weer. Dit helpt bij het creëren van een gewoonte.

4. Investeer in een killer outfit

De kans is groot dat je meer zin hebt om te sporten wanneer je een fijne outfit aanhebt, dan wanneer je in de slobbertrui die eigenlijk al in de was had gemoeten blijft rondlopen. Investeer daarom in een goede sportoutfit waar je je comfortabel in voelt.

Werken de bovenstaande tips toch niet? We schreven ook dit artikel op Famme:

Motivatie voor sporten ver te zoeken? Met deze tips niet meer!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Ik start maandag wel’: 4 motivatie tips om je nu écht aan je plan te houden
Sluiten