4 redenen waardoor je mogelijk niet afvalt (terwijl je wel gezond eet)

Gezondheid Sharon van der Werf 24 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Afvallen kan enorm frustrerend zijn. Je kiest ‘s avonds voor een lekkere salade in plaats van een portie friet, je let de hele dag op wat je eet en je beweegt genoeg. En tóch wordt dat cijfertje op de weegschaal nauwelijks minder, waardoor de moed je in de schoenen zakt. Herkenbaar? Misschien kan je met het afvallen tips gebruiken.

Er zijn namelijk een aantal redenen waardoor je mogelijk niet afvalt, en sommige hebben niets met eten of bewegen te maken. In dit artikel hebben we ze voor je op een rijtje gezet, zodat die quarantainekilo’s binnenkort wél verdwijnen.

Afvallen lukt niet? Probeer deze tips eens

1. Je slaapt niet goed

Slaap is een hele belangrijke factor bij het afvallen, die veel mensen nogal eens weten te vergeten. Slaap beïnvloedt onder andere de hormonen ghreline en leptine. Deze hormonen zorgen voor een hongergevoel. Als jij een nacht niet goed geslapen hebt, is de kans groter dat je de dag daarna trek hebt in ongezonder of meer eten.

Daarnaast zorgt slecht slapen ook voor een grotere aanmaak van cortisol, beter bekend als het ‘stresshormoon’. Waarom dat van invloed kan zijn op jouw gewicht, lees je bij punt 3.

Slapen als een roosje! 9 tips en tricks om ‘s avonds sneller in slaap te vallen

2. Je eet te veel van het goede

Een handje noten door je ontbijt, met de lunch een sandwich met ei, kaas en avocado, ‘s avonds bij het avondeten een stuk zalm gebakken in olijfolie… stuk voor stuk gezonde voedingsmiddelen die je zeker niet moet overslaan in een gezond eetpatroon. Maar je kunt ook te veel gezonde voeding eten, waardoor je meer calorieën binnen krijgt dan je wilt.

De basis van afvallen is in principe simpel: je moet minder calorieën binnenkrijgen dan dat je verbrandt. Bovenstaande voedingsmiddelen zitten vol gezonde vetten, maar vetten bevatten tegelijkertijd ook meer calorieën dan eiwitten en koolhydraten. In dit geval is portiecontrole dus erg belangrijk. Eet die goede voeding, maar met mate.

3. Je hebt te veel stress

Je vliegt van hot naar her, hebt deadlines, veel afspraken… en vooral veel stress. Sómmige mensen vallen af van stress, maar dat geldt lang niet voor iedereen. Sterker nog, als je een langere tijd veel spanning ervaart, is het mogelijk dat jouw lijf in de overlevingsstand schiet. Je lichaam gaat dan zuiniger met energie om, waardoor je lichaam minder calorieën nodig heeft om aan te komen. En dat maakt het afvallen dus echt een stuk lastiger.

Dan nog even over cortisol, het stresshormoon waar we het al eerder over hadden. Dit hormoon wordt aangemaakt tijdens een stressvolle periode, maar ook als je een (aantal) nacht(en) niet goed slaapt. Cortisol zorgt voor een grotere eetlust, waardoor de drang naar ongezond eten nog groter wordt. En dan moet je wel heel sterk zijn om dat pak koekjes of die zak chips te laten liggen.

4. Je drinkt te veel calorieën

We kunnen allemaal gelukkig worden van een heerlijke caramel-haver-latte van de Starbucks en een koud glas cola na het avondeten, maar vergeet niet dat hier ook calorieën inzitten. Hetzelfde geldt voor fruitsapjes en smoothies. Je kunt hier zeker af en toe nog van genieten, maar als je echt wilt afvallen kan je beter kiezen voor zwarte koffie, thee, water en zero drankjes.

Wil je niet inleveren op smaak? Kijk dan in de supermarkt eens naar caloriearme drankjes. Crystal Clear is hier een goed voorbeeld van. Of ga voor aanmaaklimonade, zo verkoopt Bolero aanmaaklimonade met veel smaak en weinig calorieën.

4 lekkere en healthy drankjes voor het verbeteren van je immuunsysteem

Disclaimer: we willen dat elke vrouw gelukkig is met haar eigen lichaam. Met dit artikel sporen we je niet aan dat je móét afvallen, maar we willen vrouwen die graag wat kilo’s kwijt willen om zich fitter te voelen wel helpen. Heb jij echt problemen met eten, afvallen of je gezondheid? Raadpleeg dan een huisarts.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme