Slapen als een roosje! 9 tips en tricks om ‘s avonds sneller in slaap te vallen

Lifestyle Gina Koninkx 5 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Doffe ellende. Je gaat in bed liggen en het duurt soms wél uren voordat je in Dromenland bent, zonder te overdrijven. Je piekergedachten nemen soms zelfs zodanig de overhand dat je je oprecht afvraagt wat er mis is met je slaappatroon. Nou, er zijn dus een aantal dingen die je beter niet of juist wel moet doen voor het slapengaan. Wil jij sneller in slaap vallen? Probeer deze negen tips dan eens.

Sneller in slaap vallen

Wil jij ‘s avonds maar al te graag sneller in slaap vallen? Dan zijn er een aantal tips en tricks die je daar wellicht bij kunnen helpen. Het heeft soms even wat tijd nodig maar op de lange termijn wordt jij de winnaar. Kom maar door met de lange nachten en diepe slaapjes.

1. Ademhalingstechnieken

Focus je op je ademhaling. Als je eenmaal door hebt hoe je jezelf rustig en ontspannen krijgt door op een bepaalde manier je ademhaling te reguleren, ga je zó snel in slaap vallen. Inademen doe je door je neus, uitademen door je mond.

Ken je de 4-7-8-techniek al? Daarbij adem je vier seconden in door je neus, houd je zeven seconden je adem in en blaas je het in acht seconden (dat mag met geluid) uit.

2. Klaarkomen voor je gaat slapen

Ja ladies. Zorg voor een goede romance in bed met je partner of ga zelf aan de slag want klaarkomen kan ook helpen om sneller in slaap te vallen. Sterker nog, dat blijkt zelfs uit onderzoek want de stofjes die vrijkomen bij het klaarkomen (onder andere oxytocine) worden geassocieerd met slaap.

3. Meditatie

Probeer elke dag wat langer te mediteren voordat je gaat slapen, dit kan zelfs (voor de luie mensen onder ons) gewoon in bed. Vind jij mediteren lastig? Dan kunnen enkele rustgevende yogahoudingen je ook helpen. Dat is vaak wat laagdrempeliger.

4. Eet niet meer voor je gaat slapen

Het is belangrijk dat je (het liefst) drie uur voordat je gaat slapen niks meer eet. Niet alleen nemen veel mensen ‘s avonds op de bank nog snacks met te veel suikers (hallo plafonddienst), ook heeft je avondeten de tijd nodig om verteerd te worden door je maag voor een betere én diepere slaap.

5. Geen blauwe schermen meer

Vermijd de tv en je smartphone voor het slapen gaan. Deze blauwe schermen zorgen ervoor dat je hersenen veel actiever beginnen te worden. Je snapt wel dat dat geen goede combinatie is met snel in slaap willen vallen. Het liefst vermijd je het laatste uur voor het slapengaan je tech-gadgets en praat je nog wat me je partner of lees je een goed boek.

6. Zorg voor een ritme

Ook een vast slaapritme draagt bij aan het beter in slaap vallen. Zeker als je ook een biologische klok hebt waardoor je vroeg wakker wordt. Probeer elke avond rond het zelfde tijdstip te gaan slapen. Je lichaam heeft gemiddeld zo’n 7,5 uur slaap nodig.

7. Klassieke muziek of een slaappodcast

Luister in bed nog naar klassieke muziek om slaperig te worden. Tegenwoordig zijn er ook veel slaappodcasts te vinden op Spotify maar bestaan er ook verschillende apps (waaronder Calm) om rustig te worden en sneller in slaap te vallen.

8. Zorg voor een donkere kamer

Licht triggert het lichaam om wakker te worden, daarom is het belangrijk dat je slaapkamer goed donker is. Zorg ervoor dat irritante lampjes geen kans krijgen. Ook kunnen goede verduisterende gordijnen en eventueel een slaapmasker veel doen voor je nachtrust.

9. Vermijd cafeïne

Al heb je de neiging om na het eten nog een ‘bakkie pleur’ te zetten, doe het niet. Cafeïne heeft namelijk een hele slechte invloed op je slaappatroon. Goed om je te realiseren: ook in sommige theesoorten zit cafeïne, dus ook deze kun je beter links laten liggen na het avondeten.

Toch niet gelukt? Heb je weer eens niet geslapen? 5 tips om je dag tóch te overleven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme