Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Gezondheid 24 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

9 manieren waarop je vagina verandert als je zwanger bent

We hoeven je niet te vertellen dat je lichaam veranderingen doormaakt als je zwanger bent. Van misselijkheid tot pijnlijke borsten en hoofdpijn: die hormonen vallen niet mee! Maar wist je ook dat je vagina flink kan veranderen wanneer je in verwachting bent?

1. Ooh lala

Als je zwanger bent stijgt je bloedvolume met maar liefst 50%. Dit zorgt ervoor dat alles tussen je benen aardig opzwelt en super gevoelig raakt. Evenals je borsten by the way! Daarnaast gieren de hormonen door je lijf, wat leidt tot een verhoogd libido. Deze optelsom komt uit op de meest intense orgasmes die je ooit hebt ervaren. Yes baby! 

via GIPHY

17 dingen die je écht wilt weten over je vagina (maar liever niet openlijk bespreekt)

 2. Salty!

Je veranderende hormonen zorgen ervoor dat de pH-waarden in je vagina ook veranderen. Dit kan ervoor zorgen dat je vagina iets zouter smaakt dan normaal gesproken. Ook kan je vajayjay een metaalsmaakje krijgen. Sorry schat?!

via GIPHY

3. Bliksemschicht

Heb je last van scherpe steken in je vagina, rectum en/of bekken? Deze vorm van pijn komt vaak voor in het laatste trimester van je zwangerschap. Sommige vrouwen beschrijven deze nare pijn als een bliksemschicht in de vagina.

via GIPHY

4. Natte boel

Als je zwanger bent produceer je meer afscheiding om je baarmoederhals te beschermen. Als je dichtbij je uitgerekende datum bent kun je een slijmachtige prop uit je vagina stoten. Dit is een teken dat je op het punt staat te bevallen!

via GIPHY

Deze 5 vaginale issues komen vaker voor dan je denkt (en dit doe je eraan)

5. Jeuk

De toenemende afscheiding én de verhoogde pH-zuurgraad zorgen ervoor dat de boel down under aardig geïrriteerd raakt. Het is dan ook niet gek dat je vagina af en toe flink kan jeuken.

via GIPHY

6. Infecties

Al die veranderingen kunnen er tevens voor zorgen dat je vatbaar bent voor infecties, zoals schimmelinfecties en blaasontstekingen. Het risico dat je blaasontsteking doorgroeit tot een nierinfectie neemt met 40% toe. Heb je symptomen die duiden op een blaasontsteking? Schakel de huisarts in!

via GIPHY

7. Spataderen

Tot 22% van vrouwen die in verwachting zijn krijgt vaginale spataderen. De toegevoegde druk en het gewicht van de baby creëren zwellingen. Vaginale spataderen komen het meest voor in het tweede of derde trimester van de zwangerschap.

via GIPHY

LEES OOK: Dit zijn alle soorten schaamlippen die er bestaan

8. Blauwe boel

Deze druk en de verhoogde bloedstroom kunnen ervoor zorgen dat je vagina verandert van kleur. Sommige vrouwen krijgen zelfs een blauwe of paarse vagina. No worries, dit verandert weer terug na de zwangerschap!

via GIPHY

9. Hairy

Dankzij al die hormonen groeit je schaamhaar een stuk sneller dan gewoonlijk. Je kunt ook meer gaan zweten waardoor je poriën vast komen te zitten. Met ingegroeide haartjes als gevolg.

via GIPHY

6 x wat niemand je vertelt over je vagina ná de bevalling

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme