Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 20 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Meer aandacht voor je hersenen: deze brain foods zijn lekker én mega gezond

Brain balance expert Charlotte Labee luidt de noodklok. Ze roept zaterdag 20 maart uit tot Nationale Breindag, een dag waarop het belang en meer kennis over het brein centraal staat. Dit blijkt hartstikke hard nodig te zijn, want de gezondheid van onze hersenen én die van onze kinderen gaat rap achteruit.

Het aantal brein-gerelateerde ziektes als stress, burn-outs, overgewicht, depressie en dementies neemt namelijk in een schrikbarend tempo toe. Ook steeds meer kinderen en jongeren ervaren soortgelijke klachten, en dat is natuurlijk helemaal schadelijk.

Charlotte Labee vertelt dat de belangrijkste oorzaak daarvan de levensstijl is. “Denk aan te veel stress, stilzitten, schermtijd en junkfood, en te weinig slaap, ontspanning, beweging en gezonde voeding”.

Brain food dat goed is voor je brein

Om je met dat stukje gezonde voeding een beetje te helpen, willen we meer informatie geven over brain foods. Voeding wat niet alleen lekker is, maar waarmee je jouw brein ook een beetje helpt om gezond te blijven.

Maar liefst 20% van het voedsel dat je eet, gaat direct naar je hersenen. Het is dus van groot belang dat je dagelijks voeding eet wat goed is voor je hersenen, en het onderstaande lijstje gaat je daar bij helpen. Pak je boodschappenlijstje er maar bij.

Bananen

Bananen bevatten veel magnesium en zijn rijk aan kalium. Dat maakt bananen goed om te eten wanneer je stress hebt of vermoeid bent.

Zalm

Wilde zalm is een belangrijke bron van omega 3-vetzuren. Pas wel op met kweekvis, dit wil je zo veel mogelijk vermijden.

Ei

Eieren bevatten choline. Dit is een B-vitamine wat je hersenen en je geheugen elke dag nodig hebben om zo gezond mogelijk te blijven. Voeg dus gerust een eitje toe aan je ontbijt.

Eieren pellen? Met deze tip komt de schaal van gekookte eieren meteen los

Amandelen

Een handje amandelen geeft je direct meer energie en een fitter gevoel. Dit komt doordat amandelen vol zitten met vitamine E.

Blauwe bessen

Liefhebbers van blauwe bessen hebben geluk: van alle fruit- en groentesoorten bevatten blauwe bessen de meeste anthocyanen. Dit zijn antioxidanten die de cognitive functies verbeteren. Een gezondheidsbommetje voor je brein dus.

Chiazaad

Chiazaad is misschien klein, maar laat je niet foppen: het bevat antioxidanten, omega 3-vetzuren, vezels én eiwitten.

Spinazie

Popeye had al die tijd al gelijk: spinazie is hartstikke gezond. Het bevat veel verschillende minderalen, zoals magnesium, kalium, koper, zink, fosfor, calcium en natrium.

Chocolade

Yes, een stukje pure chocolade zorgt voor een verhoogde aanmaak van serotonine. Van dit stofje word je gelukkiger, dus dat maakt een stukje chocolade een stukje geluk!

Halleluja! Dit zijn de 7 beste redenen om méér chocolade te eten

Bloemkool

Fun fact: met name het blad van bloemkool bevat veel choline. Zoals je bij de eieren al kon lezen is choline is goed voor je geheugen, dus gooi de bladeren van de bloemkool vanaf nu niet meer weg. Je kunt het prima verwerken in gerechten.

Extra aandacht voor je hersenen

Charlotte Labee roept iedereen op om zaterdag 20 maart iets geels aan te trekken, en zo meer aandacht te krijgen voor de gezondheid voor je brein. Waarom geel? “Geel activeert ons brein, staat voor positiviteit, energie, optimisme, leren, wijsheid, ontwikkelen, groeien, veranderen en het stimuleert onze mentale activiteit.”

Live op Instagram

Ook houdt Charlotte aanstaande zaterdag verschillende Instagram Live-sessies met diverse experts, influencers, BN-ers en ervaringsdeskundigen. Een goed begin is immers het halve werk. Deze live Instagram sessies zijn onder andere met radio-dj Giel Beelen, Olympisch kampioen Mark Tuitert, psycholoog Thijs Launspach, presentatrice Anouk Smulders en slaapexpert Mark Schadenberg.

Meekijken doe je via het Instagram-account van Charlotte, @charlottelabee. “Laten we met z’n allen zorgen voor verandering. Het is nu harder dan ooit nodig onze mentale gezondheid te verbeteren.”

Dit is waarom wandelen goed is voor je hersenen, volgens de wetenschap

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme