Een deskundige vertelt: dit is waarom klein fruit gezonder is dan groter fruit

Gezondheid Sharon van der Werf 18 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Fruit is enorm gezond en op de Famme-redactie zijn we gek op allerlei verschillende fruitsoorten. Maar na het schrijven van dit artikel, staan we de volgende keer toch nét even iets langer voor het fruitschap in de supermarkt om te zoeken naar gezondheidsbommetjes. Want wist je dat kleiner fruit nog gezonder is dan groot fruit?

Als het gaat om de voedingswaarde van je eten, dan kan je er eigenlijk altijd vanuit gaan dat producten met minder ingrediënten gezonder zijn dan producten met veel ingrediënten en e-nummers. Er zijn natuurlijk uitzonderingen op deze regel, maar over het algemeen geldt less is more.

Meer nutriënten in kleiner fruit

Deanna Minich, een voedingsdeskundige op het gebied van plantaardige voeding, doet daar nog een schepje bovenop. In de podcast van mindbodygreen “How colors affect your health” vertelt ze namelijk dat in veel gevallen ook de grootte van het product een rol speelt. Kleiner eten zou meer nutriënten bevatten.

25 x lekkere snacks die je zonder schuldgevoel kunt eten

Ze vertelt in de podcast dat op het gebied van plantaardige voeding, kleiner over het algemeen beter is omdat de micronutriënten geconcentreerder zijn dan wanneer de plant groter is.

Dat betekent overigens niet dat er in een blauwe bes meer nutriënten zitten dan in een appel, maar wel dat er in verhouding meer nutriënten zitten in een kleine blauwe bes dan in een grote blauwe bes. Typisch een gevalletje van geen appels met peren vergelijken dus.

Ga voor baby spinazie

Betekent dit dat je geen groot fruit meer kunt eten? Nee, natuurlijk niet. Wij raden een gezond en gebalanceerd met verschillende groenten- en fruitsoorten alleen maar aan. Maar de volgende keer dat je langs die klein uitgevallen blauwe bessen of die zak baby spinazie loopt, dan weet je wat je in de winkelmandje moet gooien om je gezondheid een kleine boost te geven.

Is te veel fruit eten ongezond voor je? Wij zochten het voor je uit!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

mindbodygreen

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme