Is te veel fruit eten ongezond voor je? Wij zochten het voor je uit!

Gezondheid Rachelle Abbas 11 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

We hoeven je niet te vertellen dat fruit gezond voor je is. Waarschijnlijk wil je er dan ook voor zorgen dat je kids het beste een stukje fruit kunnen nemen als ze zeuren om een snack. Maar is het ook mogelijk om zo veel fruit te eten dat het ongezond voor je is?

Toch bestaat er ook iets als té veel fruit eten en dat is niet goed voor je, naast vitamines en vezels, zit er in veel fruit ook veel suikers – het zijn dan geen geraffineerde suikers, maar alsnog is het niet gezond als je er te veel van binnenkrijgt. Bovendien bevat het ook zuren die je tandglazuur kunnen aantasten.

Niet de hele dag door

Het is verstandig om fruit hetzelfde te behandelen als al het andere wat we weten – eet het met mate. Er zitten natuurlijk maar weinig calorieën in, maar als je te veel fruit eet, kun je over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid heen gaan. Sommige fruitsoorten bevatten wel degelijk wat calorieën, denk bijvoorbeeld aan bananen en avocado’s.

Het wordt pas echt een probleem als je fruit als vervanging gebruikt voor ander eten, of zelfs elke maaltijd. Het is belangrijk om af te wisselen, elk soort fruit heeft weer eigen bepaalde goede stoffen, en met de wetenschap dat bijvoorbeeld bananen en avocado’s veel calorieën bevatten, kun je er ook voor kiezen om niet drie bananen op een dag te eten, maar twee bananen en appel bijvoorbeeld.

Houd het bij ongeveer drie porties fruit op een dag, minimaal twee porties is de aanbevolen hoeveelheid, maar eet niet meer dan drie of vier porties per dag.

Smaakpapillen uitbreiden

Het is belangrijk om veel variatie aan je kind aan te bieden, zo kan niet én het ontbijt, én de lunch én het avondeten zoet zijn. Leer je kind hun smaakpapillen te prikkelen. Zo is yoghurt bijvoorbeeld een manier om kennis te laten maken met zure voedingsmiddelen.

Zelf fruitijs maken in een handomdraai; dit zijn de lekkerste combo’s!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme